Champoluc

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Champoluc
Champoluc, Italia.jpg
Stat Italien  Italien
Region Valle d'Aosta-Stemma.svgValle d'Aosta
Provins Valle d'Aosta-Stemma.svgValle d'Aosta
Geografiskt läge 45°50′N 7°44′Ö / 45.833°N 7.733°Ö / 45.833; 7.733
Höjd 1568 m ö.h.
Invånarantal ca 450
Postnummer 11020
Riktnummer 0125
Skyddspatron Sankt Anna

Champoluc är en liten ort som ligger på 1568 meter över havet i kommunen Ayas i regionen Valle d'Aosta, Italien. Orten har ungefär 450 permanent boende invånare, och är känd för sin skidåkning. Sammankopplad med skidorterna Alagna och Gressoney.

Turism[redigera | redigera wikitext]

För utländsk turism främst från Sverige, Danmark och Storbritannien är Champoluc främst känd som en skidort men på sommaren så är majoriteten av turisterna från Italien i dalen, men högre upp på glaciären är tysk-, fransk-, och spansktalande turism i majoritet. Möjligheter till att vandra alpnatur och bergsklättring är stor och i varierande svårighetsgrader, allt från nybörjaren till experten.

Champoluc är strategiskt bra plats för vandringar upp till Monte Rosa där man bland annat kan bestiga Breithorn (4165m västra, 4160m centrala - och 4141m östra) och med bergstoppar som Pollux (4091 m) och Castor (4226m). Större delen av Monte Rosa är synlig från Ayas-dalen och kallas så på grund av att klipporna är rödfärgade och att i skymningen färgas hela berget och glaciären rött (den stora glaciären är hela 611 hektar stor).

Fauna[redigera | redigera wikitext]

Bergsgetter, räv, örnar och andra fåglar kan man se året runt. På sommaren så finns det även murmeldjur, kaniner, ekorrar och andra djur.

På sommaren tar bönderna i Aostadalen upp sina kor på bete i bergen. Anledningen till detta är att det krävs att korna som ger mjölken till fontinaosten har betat på hög höjd över havet ett antal månader per år.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]