Chandler Bing

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chandler Bing
Vänner-rollfigur
Matthew Perry by David Shankbone (cropped).jpg
Matthew Perry som spelar Chandler Bing.
Skapad av David Crane
Marta Kauffman
Första framträdande "The Pilot"
(avsnitt 1.01)
Senaste framträdande "The Last One, Part 2"
(avsnitt 10.18)
Skådespelare Matthew Perry
Anknytning
Yrke Statistical analysis executive (1989–2003)
Junior advertising copywriter (2003–idag)
Information
Födelsenamn Chandler Muriel Bing
Alias Bing, Bing-A-Ling, Bob, Chalala, Chan-Chan Man, Chandler Bing – BING!, Chandy, Channy, Channy-Fanny, Chauncey, Clint, Dennis, Duck, Gene, John Markson, Laundry, Mark Johnson, Mr. Big, Mr. Bigot, Miss Chanandler Bong, Roland Chang, Skidmark, The Dropper, The Funny One, Toby, Mondler
Kön Man
Hemland USA
Nationalitet Amerikan
Född 8 april 1969 (47 år)
Maka Monica Geller
(g. 2001-idag)
Barn Erica Bing
(adoptivdotter, med Monica)
Jack Bing
(adoptivson, med Monica)
Familj Nora Bing (mor)
Charles Bing (far)
Släktingar Ross Geller (svåger)
Jack Geller (svärfar)
Judy Geller (svärmor)
Ben Geller (systerson/gudson)
Emma Geller-Green (systerdotter)
Rachel Green (svägerska)

Chandler Muriel Bing[1], född 8 april 1968, är en fiktiv karaktär i den populära amerikanska tv-serie Vänner, spelad av Matthew Perry.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Chandler Muriel Bing föddes som son till den erotisk romanförfattande Nora Tyler Bing (Morgan Fairchild) och den homosexuelle transan, tillika Las Vegas-stjärnan, Charles Bing (Kathleen Turner). Chandler har skotska anor. Han gick på ett highschool för enbart pojkar. Han var Ross Gellers rumskamrat på college. Chandler träffade Ross syster Monica Geller och hennes vän Rachel Green, när de firade Thanksgiving 1986 tillsammans med familjen Geller under hans första år på college. Efter ett tips från Monica flyttade Chandler senare till lägenhet nr 19 i Greenwich Village, Manhattan, mitt emot från Monica och hennes rumskompis Phoebe Buffay.

Under större delen av serien är Chandler tjänsteman specialiserad på statistiska analyser och datorkonfiguration. Han somnar vid ett möte och går av misstag med på att bli bearbetningsmanager och chef för bolagets kontor i Tulsa. Chandler, som inte är glad över att vara borta från Monica och resten av sina vänner, säger upp sig och blir strax därefter junior copywriter på en reklambyrå.

Chandler första mening i serien var Okej, Joey, var snäll. Så, har han en puckel? En puckel och en peruk?, med hänvisning till Monicas nya dejt. Chandlers sista mening var när han svarade Rachels fråga om de hade tid för en kaffe: "Visst. Vart då?", ett skämt eftersom uppenbarligen kommer de att gå till Central Perk, den plats där de har gått varje dag i 10 år. Detta är också den sista meningen i serien.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Det framgår aldrig klart och tydligt vad Chandlers religion är. De flesta fakta pekar dock mot kristendom. Han gör kommentarer som: Å Moses! när han är chockad och han pratar om präster. I säsong tre säger han till Joey att han ser ut som satan. Men han är sannolikt inte katolsk då han i den tredje säsongen refererar till Joey som hans katolska vän. I säsong fyra när Phoebe skriver en helgdagssång nämner Chandler för henne att han inte är judisk efter kommentaren, Happy Chanukka, Chandler och Monica. Det är möjligt att han är inte religiös alls.

Thanksgiving[redigera | redigera wikitext]

Många gånger under serien nämner Chandler att han hatar Thanksgiving eftersom hans föräldrar meddelade på Thanksgiving-middagen att de skulle skilja sig när han var nio år gammal, så hans far kunde rymma iväg med huspojken. Därför vägrar Chandler för att fira Thanksgiving på traditionellt sätt. Han har en tradition återberätta historien om sina föräldrars tillkännagivande av skilsmässan varje Thanksgiving. Joey går till och med så långt att han säger: Det vore inte Thanksgiving utan att Chandler deprimerar oss. Under säsong fem (”The One With All The Thanksgivings”), avslöjas det att Monica, samtidigt som hon försöker ge igen på Chandler för att kallat henne fet ett år, av misstag tappade en kniv på Chandler fot och högg av hans lilltå, den del som innehåller tånageln. Under säsong åtta lagar Monica en egen kyckling för honom på Thanksgiving.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Chandlers utseende går ganska obemärkt förbi av vännerna, till den punkt i ett avsnitt i säsong sju där han meddelar att han har glasögon. Alla vänner avvisar detta och tror att han alltid har burit dem och samtidigt trodde Ross att han var vänsterhänt, till vilken han svarar i sorg, Är det någon som känner mig?. Det avslöjas också i säsong två att Chandler har en tredje bröstvårta, som han senare tar bort.

Relationer[redigera | redigera wikitext]

Monica Geller[redigera | redigera wikitext]

I slutet av säsong fyra inleder Chandler ett hemligt förhållande med Monica Geller i London. De hade varit vänner under en tid och träffades då Chandler och Ross gick på college tillsammans. Chandler hade lagt fram antydningar om sitt intresse för Monica under säsong ett och ökade sedan sina ansträngningar i säsong tre, även om Monica trodde att han skämtade.

På Ross och Emilys bröllop i London, ligger Monica och Chandler med varandra och börjar dejta (några år senare, avslöjar Monica att hon faktiskt hade gått till Chandlers rum letande efter Joey). Monica och Chandler försöker hålla sitt förhållande hemligt, och vill inte att de andra skulle göra en stor grej av det, men alla får så småningom reda på det. Eftersom Chandler och Monica inte berättat försöker Rachel och Phoebe få dem att erkänna sitt förhållande. På motsvarande sätt, försökte Monica och Chandler få dem att erkänna att de vet om det, och en tyst kamp bryter ut (med Joey däremellan). Detta slutar med Phoebe och Chandler tillsammans med den falska avsikten att ligga med varandra, men Chandler knäcks till slut och erkänner sin kärlek till Monica.

De två flyttar ihop i början av säsong sex. Chandler friar i slutet av säsongen och de gifter sig i slutet av säsong sju. Deras bröllop förättades av Joey, som blir prästvigd över Internet. I det sista avsnittet ser Monica och Chandler (som inte kan bli gravid på naturlig väg) sina adopterade tvillingar, Erica och Jack, föds. Chandler har också problem med Monicas ex-pojkvän Richard (spelad av Tom Selleck), som han och Joey idoliserar innan Chandler och Monica börjar dejta, främst på grund av Richards mustasch och machoutseende. Det största problemet med Richard uppstår när Chandler vill fria till Monica och Richard bekänner sin sanna kärlek till henne. Richard låter så småningom Chandler gifta sig med henne och inser han missade sin chans.

Monica går ibland Chandler på nerverna på grund av sin dominerande, prydlighet och alltför tävlingsinriktade natur. Detta tvingar honom in i flera pinsamma situationer, till exempel när Monica inte kan låta hans chef vinna en omgång tennis och att Chandler behöver dölja sin goda förmåga på pingis för att hålla Monica från att ställa upp tillsammans i dubbelturneringar. I avsnittet ”The One with Monica’s Secret Closet” under säsong åtta säger Chandler att han gifte sig med Monica, trots att hon är alltför organiserad.

I den alternativa verkligheten i avsnittet ”The One that Could Have Been”, är Monica fortfarande fet och Chandler visar inte mycket intresse för henne. Men när Monica nuvarande pojkvän blir kallad för att arbeta under middagen, ligger de tillsammans och Chandler blir kär i henne, så de två blir tillsammans ändå.

Jack och Erica Bing[redigera | redigera wikitext]

Ross Geller[redigera | redigera wikitext]

Joey Tribbiani[redigera | redigera wikitext]

Janice Litman Goralnick (född Hosenstein)[redigera | redigera wikitext]

Humor[redigera | redigera wikitext]

Chandler är känd för sina sarkastiska skämt. Han påstår till exempel att hans efternamn, Bing, är gäliska för kalkonen är klar. I ett avsnitt går han med på ett vad om att inte skämta under en hel vecka, vilket visar sig vara nästan lika jobbigt som att inte kunna kissa, äta eller andas för honom.[2] När Ross och Chandler ska flirta med tjejer brukar han ofta bli kallad The Funny One. Chandler själv påstår att han själv började använda humorn som en försvarsmekanism på grund av sina föräldrars skilsmässa, och att han började röka vid nio års ålder efter att hans föräldrar skilde sig. Han tenderar att börja skämta så fort han känner sig olustig i en social situation. I början av serien tycker gänget att hans sarkastiska skämt är roliga men tröttnar senare på dem (i synnerhet hans fru Monica).

När Chandler säger seriens allra sista replik, då alla andra frågar om de ska ut och ta en kaffe för sista gången tillsammans, avlägger han den sarkastiska kommentaren; Var?, fastän det är klart att de syftade på caféet Central Perk som de har gått till under alla år.

Sexuellt umgänge[redigera | redigera wikitext]

Enligt Ross tog han på en tjejs bröst första gången vid 19 års ålder. Han förlorade oskulden vid 21 eller 23 års ålder. Han är medveten om hur motigt hans kärleksliv är, och har ofta dåligt självförtroende när det gäller kvinnor. Han sa sarkastiskt i ett avsnitt att han innan han fyllde 25 trodde att svaret för Jag älskar dej var: Å nej!. I flera omgångar under serien är han tillsammans med Janice, som har ett åsneliknande skratt. Chandler kysser dessutom alla de övriga vännerna.

I ett avsnitt är han helt exalterad över att ha haft sex.[3] Han beskriver sig som kåt och ensam. Han och Joey är de i serien som ser mest på pornografi. Han utövar också onani, även när han är tillsammans med och har flyttat ihop med Monica.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "The One With Rachel's Date". Gary Halvorson, writ. Brian Buckner & Sebastian Jones. Vänner. NBC. 25 oktober 2001. Nr. 5, säsong 8.
  2. ^ "The One With All The Resolutions". Joe Regalbuto, writ. Brian Boyle & Suzie Villandry. Vänner. NBC. 7 januari 1999. Nr. 11, säsong 5.
  3. ^ "The One with Five Steaks and an Eggplant". Ellen Gittelsohn, writ. Chris Brown. Vänner. NBC. 19 oktober 1995. Nr. 5, säsong 2.