Charles Bulfinch

Från Wikipedia
Version från den 29 december 2015 kl. 13.26 av Grind24 (Diskussion | Bidrag) (fix)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Charles Bulfinch
Charles Bulfinch.
Född8 augusti 1763
Boston, MassachusettsUSA USA
Död15 april 1844 (80 år)
Boston, Massachusetts
NationalitetUSA Amerikan
Yrke/uppdragArkitekt

Charles Bulfinch, född 8 augusti 1763 i Boston, Massachusetts, död 15 april 1844 i Boston, var en amerikansk arkitekt och anses av många vara den förste infödde amerikanen som utövade arkitektur som yrke.

Biografi

Bulfinch fick sin grundutbildning vid Boston Latin School och Harvard University där han tog en magisterexamen år 1784. Han studerade sedan i Europa åren 1785 – 87 där han påverkades av den klassiska arkitekturen i Italien och neoklassiska byggnader ritade av Christopher Wren, Robert Adam, William Chambers och andra i Storbritannien. Thomas Jefferson blev något av en mentor för honom i Europa, som han senare själv skulle bli för Robert Mills.

Som arkitekt var Bulfinch huvudsakligen verksam i Boston, men ritade också parlamentsbyggnader (”Capitols”) i flera amerikanska delstater och fullbordade Capitolium i Washington, där intrycken från Wren är särskilt tydliga.

Hans verk är kända för sin enkelhet, balans och goda smak, och som ursprung till en distinkt federal stil av klassiska kupoler, kolumner och prydnader, som i början av 1800-talet dominerade amerikansk arkitektur.

Byggnader i urval

Källor

Bra Böckers lexikon, 1973


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.