Hoppa till innehållet

Charles Mingus

Från Wikipedia
Charles Mingus
Charles Mingus 1976
Född22 april 1922
Nogales, Arizona, USA
Död5 januari 1979 (56 år)
Cuernavaca, Morelos, Mexiko
BakgrundUSA Watts, Los Angeles, Kalifornien, USA
GenrerBebop, post-bob, avantgardejazz
RollBasist, kompositör, orkesterledare
InstrumentKontrabas, piano
År som aktiv1943 - 1979

Charles "Charlie" Mingus, född 22 april 1922 i Nogales, Arizona, död 5 januari 1979 i Cuernavaca, Morelos, Mexiko, var en amerikansk jazzmusiker, kompositör och orkesterledare. Hans huvudinstrument var kontrabasen, men då och då spelade han också piano.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mingus föddes på en armébas i Arizona men växte mestadels upp i Watts i Los Angeles.

Bland Mingus skivor finns bland annat The Clown (1957) och Mingus Ah Um (1959). Mingus undvek med avsikt att göra sin musik i någon viss kategori. Han skapade snarare en helt egen, unik form av jazzmusiken. Det ansågs allmänt att Mingus var den uppenbare arvtagaren till Duke Ellington, den kompositör som överträffade sina samtida och skapade musik som var av en sådan kvalitet att den kunde jämföras med det bästa som skapats under 1900-talet.

Charles Mingus har uppträtt tillsammans med och spelat in grammofonskivor med många av de mest namnkunniga inom jazzen: Dizzy Gillespie, Miles Davis, Lionel Hampton, Dave Brubeck, Duke Ellington och Charlie Parker.

Mingus led av periodvis depression. Han kunde tidvis under korta perioder arbeta frenetiskt och skapa musik och de perioderna följdes ofta av förhållandevis långa perioder av starkt begränsat resultat. Han hade också ett notoriskt dåligt temperament på scenen och det kunde gå ut över både medlemmarna i orkestern och publiken.

1977 fick Mingus diagnosen ALS – amyotrofisk lateralskleros – en motorisk nervsjukdom, som innebar att såväl hans framträdanden på scenen som hans skapande upphörde. 1979 publicerades hans sista album, Mingus, som han gjorde tillsammans med Joni Mitchell. Hans död kom i vägen för att göra klart skivan och Mitchell fullbordade den själv.

Diskografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ charles-mingus.[källa från Wikidata]