Charley Boorman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Charley Boorman
Boorman 2012.
FöddCharley Boorman
23 augusti 1966 (51 år)
Wimbledon, London, England
NationalitetBrittisk
Yrke/uppdragProgramledare, författare
MakaOlivia Boorman
BarnDoon
Kinvara
FöräldrarChristel Kruse
John Boorman
Webbplats
Officiell hemsida
IMDb

Charley Boorman, född 23 augusti 1966 i Wimbledon i London, är en brittisk programledare, reseskildrare och skådespelare. Han är framförallt känd för sina motorcykelresor med sin vän Ewan McGregor i serierna Long Way Round och Long Way Down. Han är sedan 1990 gift med sin fru Olivia Boorman, de har tillsammans döttrarna Doon och Kinvara.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Boorman började sin skådespelarkarriär tidigt med att medverka i filmer som hans far, John Boorman, regisserade. Bland annat medverkade han i Deliverence (1972) och Excalibur (1981).

TV-karriär[redigera | redigera wikitext]

Inom TV är han mest känd för sina reseskildringar, han har bland annat i två serier gjort långdistansresor på motorcykel med sin nära vän Ewan McGregor. I den första, Long Way Round' beger de två öster ut från London för att på motorcykel ta sig hela vägen till New York genom att korsa Eurasien och Kanada[1].

I den andra resan, Long Way Down, beger de två sig söderut från John O'Groats i Skottland för att korsa Afrika på sin resa mot KapstadenAfrikas sydspets[2].


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Long Way Round” (på Engelska). Long Way Round. http://www.longwayround.com/. Läst 28 april 2014. 
  2. ^ ”Long Way Down” (på Engelska). BBC. http://www.bbc.co.uk/programmes/b0087bps. Läst 28 april 2014. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Charley Boorman, 15 mars 2014.