Charlotte av Belgien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Charlotte av Belgien
Carlota by Winterhalter.jpg
Gemål Maximilian I av Mexico
Ätt Habsburg
Sachsen-Coburg-Gotha

Charlotte av Belgien, född 7 juni 1840 i Laeken nära Bryssel, död 19 januari 1927 på slottet Bouchout nära Bryssel, var kejsarinna av Mexiko 1864-1867. Hon var enda dotter till kung Leopold I av Belgien i hans andra gifte med Marie Louise av Frankrike (dotter till den franske kungen Ludvig Filip I av Frankrike).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Den 27 juli 1857 gifte sig Charlotte i Bryssel med ärkehertig Maximilian av Österrike (yngre bror till kejsar Frans Josef). Äktenskapet blev barnlöst. Charlotte följde med Maximilian till Mexiko 1864, då han blev utnämnd till kejsare av Mexiko av Napoleon III.

Då läget började bli allvarligt i Mexiko, efter det att de franska trupperna lämnat landet, återvände Charlotte sommaren 1866 till Europa för att prata för sin makes sak, hos såväl Napoleon III som påven Pius IX. Emellertid lyssnade ingen till hennes vädjan, och Charlotte drabbades då av sinnesförvirring (troligen paranoia ); hon trodde att hon var utsatt för förgiftningsförsök av sina egna tjänare. Vid besöket i Rom rusade hon rakt in i påvens privata boning, skrek All mat de ger mig är förgiftad. Jag håller på att svälta ihjäl !, stack fingrarna i påvens chokladmjölk och slickade i sig drycken.

Hon envisades sedan att få tillbringa natten i Vatikanen och det ordnades en sängplats i biblioteket. Officiellt är hon den första kvinna som har övernattat i Vatikanen. Hon fick sedan ett rum på ett hotell där hon hade levande kycklingar bundna vid bordsbenen och hennes tjänare fick slakta och tillaga dessa medan hon såg på.

Släkten underrättades om hennes tillstånd och hennes bror Filip av Flandern anlände till Rom och förde henne till slottet Miramare nära Trieste, där hon sedan hölls inspärrad på order av Maximilians släktingar, och ingen tilläts besöka henne. I juli 1867 fördes hon till slottet Terveusen, nära Bryssel, där man efter någon tid berättade för henne att hennes make hade arkebuserats den 19 juni samma år.

Resten av sitt liv levde hon tillbakadraget på slottet, periodvis skrattade och grät hon om vartannat, pratade osammanhängande, slog sönder möbler och rev itu böcker, periodvis var hon helt "normal", samtalade, läste, målade och spelade piano. Oavsett sitt tillstånd var hon alltid mycket mån om sitt utseende och det sägs att hon förblev en stor skönhet.

Charlotte avled i lunginflammation 1927, vid 86 års ålder.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Prince Michael of Greece, The Empress of Farewells: The Story of Charlotte, Empress of Mexico, 1998
  • Mayo, C.M., From Mexico to Miramar or, Across the Lake of Oblivion, Massachusetts Review, December 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]