Charlotte av Hessen-Darmstadt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Charlotte Wilhelmine Christiane Marie av Hessen-Darmstadt, född 5 november 1755 i Darmstadt, död 12 december 1785 i Hannover, var en kronprinsessa av Mecklenburg-Strelitz, gift med Karl II av Mecklenburg-Strelitz.

Charlotte Christiane.png

Hon var dotter till prins Georg Wilhelm av Hessen-Darmstadt och Maria Louise Albertine av Leiningen-Dagsburg-Falkenburg. Charlotte och hennes syster Louise växte upp vid hovet i Wien som lekkamrater till Marie-Antoinette och Maria Karolina av Österrike, och kallades av den förstnämnda för de "kära prinsessorna". De ingick i det följe som reste med Marie-Antoinette till franska gränsen vid hennes bröllop 1770, och brevväxlade sedan med denna fram till 1792: Marie-Antoinette behöll små miniatyrporträtt av systrarna fram till sin död, också under sin tid i fängelset. Hon besökte Marie-Antoinette i Versailles tillsammans med sin syster Louise år 1780.

Hon förlovades först med tronföljaren prins Peter Fredrik Wilhelm av Oldenburg, men förlovningen bröts på grund av dennes psykiska tillstånd. Hon gifte sig med kronprins Karl av Mecklenburg-Strelitz 28 september 1784 i Darmstadt. Han var hennes före detta svåger, och hon blev därmed styvmor till sin avlidna syster Fredrikas barn. Makarna levde i brittiska Hannover, där Karl var generalguvernör för sin svåger, Georg III av Storbritannien. Charlotte avled i barnsäng vid födseln av sitt enda barn. Maken bosatte sig då med hennes mor, som blev vårdnadshavare för sina barnbarn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Justin C. Vovk (2009). In Destiny's Hands: Five Tragic Rulers, Children of Maria Theresa (1). ISBN 978-0-557-06021-4
  • Nagel, Susan. " Marie-Therese, Child of Terror: The Fate of Marie Antoinette's Daughter ". NY: Bloomsbury, 2008. ISBN 1-59691-057-7