Chart polski

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chart polski
Chart polski 200 LM.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 10, sektion 3
Släthåriga vinthundar
Rasgrupp (SKK) Grupp 10 Vinthundar
Ursprungsland Polen Polen
Specialklubb Svenska Vinthundklubben
Rasstandard FCI 333 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd
Hanhund 70-80 cm
Tik 68-75 cm

Chart polski är en hundras som hör till gruppen vinthundar. Rasen kommer från Polen och kallas ibland även för polsk vinthund eller polsk greyhound, trots att den förmodligen inte har något närmare släktskap med greyhound.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till chart polski är okänt. Chart polski antas stå nära den ryska vinthundsrasen chortaj, i närområdet finns även magyar agar. Första gången en polsk vinthund omnämndes i skrift var 1823. Aveln inleddes av systrarna Szmurlo, som var veterinärer, med fem individer 1975. Redan 1981 erkändes rasen av den polska kennelklubben och 1989 av den internationella hundorganisationen FCI.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Rasen är en naturlig jakthund, men fungerar även som sällskapshund. Rasen kan vara mycket bra vakthundar i hemmet och de skapar starka band med sin ägare. Mellan aktiv verksamhet, så är rasen en lugn och stillsam ras. De är lydiga och lätta att träna, men de kan vara envisa och behöver en stark fast hand. Detta är inte den bästa rasen för nyblivna hundägare. De behöver tidig social träning och ledning från sin ägare. Chart polski är mycket lämopade för hundsporten lure coursing.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mankhöjen hos hanhund är ca 70-80 centimeter och hos tiken cirka 68-75 centimeter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Chart polski.