Chiari malformation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Chiari missbildningar (CMS) är strukturella brister i lillhjärnan, den del av hjärnan som styr balansen. Normalt är lillhjärnan och delar av hjärnstammen placerade i ett indraget utrymme i nedre bakre delen av skallen, ovanför foramen magnum (en tratt-liknande öppning i ryggradskanalen). När en del av lillhjärnan ligger nedanför foramen magnum, kallas det för ett Chiari missbildning.

CMS kan utvecklas när utrymmet är mindre än normalt, vilket tvingar lillhjärnan och hjärnstammen att drivas nedåt i foramen magnum och i övre ryggradskanalen. Det resulterande trycket på lillhjärnan och hjärnstammen kan påverka funktioner som styrs av dessa områden och blockerar då flödet av cerebrospinalvätskan (CSF) - den klara vätska som omger och kuddar hjärna och ryggmärg - till och från hjärnan. Typ II är även känd som Arnold Chiari malformation efter den tyska patologisten Julius Arnold.

Symptomen är yrsel, muskelsvaghet, domningar, huvudvärk, försämrad balans och koordination.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Arnold–Chiari malformation, 23 september 2009.