Chinese crested dog

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chinese crested dog
Luna höst.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 9, sektion 4
Nakenhundar
Rasgrupp (SKK)Grupp 9 Sällskapshundar
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
(Kina Kina)
RasklubbChinese Crested Club
SpecialklubbSvenska Dvärghundsklubben
Varianterhairless
powder puff
Andra namnKinesisk nakenhund
RasstandardFCI 288 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
FärgAlla färger är tillåtna.
Mankhöjd
Hanhund28–33 cm (ideal)
Tik28–30 cm (ideal)
Powder puff.

Chinese crested dog är en hundras som finns i två varianter, nakenhund, som är naken och powder puff, hundar som föds med fluffigt hår, ofta i samma kull. Ursprunget är från Kina, men den organiserade aveln inleddes i Storbritannien som därmed räknas som rasens hemland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hårlösa hundar beskrivs i kinesisk litteratur från 1400-talet. De fördes med handelsskepp som handelsvara runt om i världen. Rasen beskrevs av naturvetaren Robert Plot (1640–1696) i hans The Natural History of Staffordshire 1686. Den nederländske målaren Gerard David (1460–1528) hade en nakenhund med på en tavla om Jesus korsfästelse. Kynologen John Henry Walsh (1810–1888) beskrev 1882 den kinesiska nakenhunden som den kinesiska ätliga hunden i The dogs of the British Islands. I Storbritannien visades de på djurpark och på hundutställning från 1860-talet till 1904. En rasstandard skrevs. Men inte förrän 1965 återinfördes rasen, denna gång från USA och rasklubben bildades. I USA hade rasen visats på utställningar mellan 1885 och 1926 och en stambok har förts sedan 1930-talet.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Chinese crested dog är en sällskapshund. Den är en aktiv, tillgiven och sällskaplig ras. Rasen är vänlig, lekfull och gladlynt, men kan vara reserverad mot främlingar, framförallt den nakna varianten. Den har en stark flockkänsla, men är detta till trots ändå självständig. Den är lyhörd men kan vara envis och behöver en stadig hand och en konsekvent uppfostran för att bli lydig. Som en livlig och rörlig hund uppskattar den att få röra på sig, men motionsbehovet är inte extremt. Förutom regelbundna promenader är tillfälle till rasting och lek utan koppel bra för hundens fysik. Agility kan fungera bra, om hundens intresse för uppgiften kan bibehållas. Lydnadsträning kan under samma förutsättning också fungera. Rasen ställs även ut på hundutställningar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den hårlösa varianten, nakenhunden, är resultatet av ett genetiskt anlag för hårlöshet, som hos den här rasen är dominant. Helt utan hår är nakenhunden dock inte, utan hjässan, öronen, svansen och tassarna är pälsförsedda. Den hårlösa kroppen ska vara slät vid beröring. Den behårade varianten av rasen, den så kallade powder puff, har päls över hela kroppen. Chinese crested dog kan fungera för en del allergiker, dock inte för alla. Säkra belägg för att det är en allergivänlig ras saknas.

Mankhöjden ska enligt rasstandarden vara 28–33 centimeter hos hanen och 23–30 centimeter hos tiken. Maxvikten är 5,5 kilogram och normal livslängd är 12–15 år.

Avel[redigera | redigera wikitext]

En valp ärver alltid en gen från vardera föräldradjuren, en från hanhunden och en från tiken, antingen en pälsgen eller en nakengen. Om hunden får en pälsgen och en nakengen blir det en nakenhund. Om den får två pälsgener blir det en powder puff. Skulle hunden ärva två nakengener så dör den i fosterstadiet. Powder puff genen kan inte avlas bort. Två powder puff hundar kan heller aldrig få nakna valpar, eftersom anlagen saknas. Hårlösheten är genetiskt kopplad till tandanlaget, och hos den nakna varianten av rasen är tandförluster vanliga, men hos powder puff ska tanduppsättningen vara fullständig. Förutom tandförlusterna är det en frisk ras.

Skötsel[redigera | redigera wikitext]

Båda varianterna behöver badas eller duschas regelbundet, ungefär en gång i veckan, och en powder puff behöver sedan borstas och fönas för att pälsen inte ska bli lockig utan rak. All päls som lossnar fastnar i borsten. Nakenhunden kan behöva hudkräm. Båda varianterna rakas normalt sett i ansiktet, powder puff även i ett V ner på halsens framsida.

Den nakna hunden är mer frusen än powder puffen, och kan behöva täcke vid längre promenader om det regnar ute. Den nakna varianten ligger också oftare i solen, medan powder puffen hellre håller sig i skuggan varma sommardagar. Om solen är stark kan nakenhunden behöva skyddas mot den, särskilt om den är ljus i huden.

Många nakenhundar är inte helt nakna, utan kan behöva rakas på kroppen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]