Chocky

Från Wikipedia
Chocky
RegissörVic Hughes
ManusJohn Wyndham (novell)
Anthony Read
MedverkandeJames Hazeldine
Carol Drinkwater
Andrew Ellams
Zoë Hart
Anabel Worrell
Prentis Hancock
Glynis Brooks
Längd (per avsnitt)30 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProducentVic Hughes
Pamela Lonsdale
DistributörThames Television
Sändning
Originalvisning1984 – 1986
IMDb

Chocky är en brittisk science fiction-drama-TV-serie för barn från 1984 baserat på en roman av John Wyndham från 1968 med samma namn. Serien sändes på ITV i Storbritannien och två uppföljare producerades. Allt i serien var skrivet av Anthony Read och producerat av Thames Television. Serien sändes även i Tjeckoslovakien där det var dubbat till både tjeckiska och slovakiska. Serien var också dubbad på franska och sändes i Kanada i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet; på spanska och sändes i Spanien i slutet av 1980-talet. Sändes även i Bulgarien dubbat.

Medan romanen från 1968 utspelade sig i en ospecificerad "nära framtid", utspelade sig TV-serien i mitten av 1980-talet i Surrey. Gore-familjen förvärvade en andra generationens Citroen CX-bil som marknadsfördes som tekniskt avancerad under denna tiden.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Chocky[redigera | redigera wikitext]

Matthew Gore är en intelligent pojke som valts av en mystisk utomjordisk besökare att vara en informationskälla om livet på jorden. Under tiden som hans skolarbete och konstnärliga talang ökar dramatiskt, väcker misstankar från mäktiga grupper som vill utnyttja den fantastiska kunskapsbank som han är nu håller.

Chocky's Children[redigera | redigera wikitext]

Ett år har passerat sedan Matteus sade adjö till sin utomjordiska vän, och på sommarlovet möter han Albertine, ett matematiskt underbarn, som han upptäcker kan kommunicera telepatiskt. En dag återvänder Chocky för att varna Matteus att de båda är i fara. När han återvänder för att berätta Albertine, finner han att hon har försvunnit.

Chocky's Challenge[redigera | redigera wikitext]

Chocky hoppas, tillsammans Matthew och Albertines hjälp, att kunna hjälpa mänskligheten att upptäcka kosmisk kraft, som till skillnad från jordens ändliga naturresurser, kommer att stödja dem så länge universum existerar. Men deras kunskap har väckt en hel del intresse från militären, och de är villiga att vidta drastiska åtgärder om de inte får vad de vill ha.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Andrew Ellams  –  Matthew Gore
  James Hazeldine  –  David Gore
  Carol Drinkwater  –  Mary Gore
  Carol Drinkwater  –  Polly Gore
  Annabel Worrell  –  Albertine Meyer
  Prentis Hancock  –  Arnold Meyer
  Glynis Brooks (röst)  –  Chocky
  Norma Ronald (röst)  –  Chocky's Parent

Sändningsdatum[redigera | redigera wikitext]

  • Chocky: 9 januari - 13 februari 1984, som visades i repris som ett enda nedklippt avsnitt under julen 1984
  • Chocky Children: 7 januari - 11 februari 1985, som visades i repris som ett enda nedklippt avsnitt under julen 1985
  • Chocky's Challenge: 29 september - 16 oktober 1986

Premiär[redigera | redigera wikitext]

Video[redigera | redigera wikitext]

Det nedredigerade enda avsnittet som ursprungligen sändes i slutet av 1984 släpptes på VHS av Themsen Video i mitten av 1980-talet.

DVD[redigera | redigera wikitext]

Den kompletta Chocky-sagan var tillgänglig på DVD, från Second Sight. Denna uppsättning är nu slutsåld. Revelation Films släppte återigen hela serien i augusti 2010.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Chocky (TV series), 31 augusti 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]