Chorrillos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Chorrillos är ett distrikt i provinsen Lima i Peru och en del av staden Lima. Det har fått sitt namn det spanska ordet för droppa. Distriktet grundades ursprungligen som San Pedro de los Chorrillos och tjänstgjorde som en lyxig badort till sent 1800-tal, då det blev nästan helt förstört av chilenska trupper under Salpeterkriget.

Borgmästare (alcalde) i Chorrilos är för närvarande Augusto Miyashiro. Distriktets postkod är 9.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Distriktet har en total area av 38,94 km². Administrationen för Municipalidad de Chorrillos ligger 37 meter över havet.

Gränser[redigera | redigera wikitext]

Demografiska uppgifter[redigera | redigera wikitext]

Enligt en beräkning 2002 av INEI (Perus nationella statistik- och informationsbyrån), har distriktet 270 081 invånare och en befolkningstäthet av 6936 personer per km². 1999 fanns det 52 163 hushåll i distriktet.

Attraktioner[redigera | redigera wikitext]

Chorrillos är sedan gammalt känt som en badort till Lima, speciellt stranden La Herradura, med sina restauranger. Udden vid La Herradura är också ett populärt tillhåll för surfing. Herradura hade sina glansdagar i mitten av 1900-talet.

Ett planetarium är beläget här, byggt på det historiska Morro Solar. Från Chorrillos kan man, vid siktigt väder, se Limabukten (Barranco, Miraflores och Costa Verde, Magdalena del Mar) ända bort till den 20 km avlägsna udden i Callao, La Punta och ön San Lorenzo i Callao.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området runt Morro Solar var en gång en prekolumbiansk stad känd som Armatambo. Efter den spanska erövringen av Peru övergavs bosättningarna och indianerna närmade sig stranden. Samhället "San Pedro de los Chorrillos" som då uppstod grundades officiellt som Distriktet Chorrillos 1857.

Chorrillosdistriktet var platsen för viktiga händelser under kriget mot Chile (1879-1883). Från tiden för republiken finns bara ett fåtal av de stora gamla husen kvar, merparten förstördes vid den chilenska attacken (Slaget vid San Juan och Chorrillos) den 13 januari 1881 och den efterföljande skövlingen av Chorrillos. Dagen efter brändes Barranco.

Under 1800-talet byggdes en spårväg från centrala Lima till badstranden La Herradura i Chorrillos. Spårvägen är numera nedlagd, och den avslutande tunneln genom berget Morro Solar ner till stranden används som enkelriktad biltunnel från stranden.

Kända personer från Chorrillos[redigera | redigera wikitext]

Den Afro-Peruanska sångerskan Susana Baca kommer från Chorrillos.

Fiskaren José Olaya (José Silverio Olaya Balandra), (1782 - †1823), martyr under självständighetskriget och nationalhjälte, föddes i Chorrillos.