Chris-Craft

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chris-Craft Cadet från 1928

Chris-Craft är ett amerikanskt företag. Det grundades vid 1800-talets slut av Christopher Columbus Smith, som byggde sin första båt 1874, endast 13 år gammal. Chris-Craft är känt för sina motorbåtar med mahognyskrov tillverkade fram till 1950-talet. 1955 tillverkade Chris-Craft sin första glasfiber. 1988 tog George Dale Murray över ägandet av Chris-Craft Boats. Därefter 1989 så sålde Murray Chris-Craft till den nye ägaren Outboard Marine Corporation, som sedermera gick i konkurs år 2000 och produktionen stoppades för ett år. Året därpå köptes Chris-Craft av Stellican Ltd där Stephen Julius (tidigare ägare av Riva SpA) och Stephen Heese står bakom och produktionen kunde återupptas och bilda det som idag är ett av de ledande företagen inom sin nisch av motorbåtar.

Chris-Craft har en mängd handlare runt om i världen som säljer deras båtar, i Sverige ägs agenturen för Chris-Craft av Vått AB som ligger i Nacka Strand. Sverige är en av de tre största återförsäljarna för Chris-Craft runt om i världen, år 2013 kom just Vått AB och Sverige på tredje plats Internationellt. Chris-Craft har ett starkt fäste i Sverige och den design som de erbjuder passar vårt Skärgårdsliv där dagsturerna har tagit över och vem vill inte ses i en otroligt vacker Chris-Craft Corsair 36 eller den mer klassiska Chris-Craft Lancer 20 som fått sina rötter från den klassiska Lancer 23 från 70-talet.

Dagens modellprogram består av sju modellserier: Bullet, Lancer, Launch, Corsair, Catalina och nyheterna Carina och Capri! Dagens produktion ligger på ca 300-400 båtar årligen fördelat på de 7 modellserierna och 20 modellerna. Chris-Crafts modeller sträcker sig mellan 20 fot upp till 36 fot.