Christian W. Jansson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Christian W. (Westin) Jansson, född den 20 september 1949, är en svensk civilekonom, företagsledare och donator.

Utbildning och studieengagemang[redigera | redigera wikitext]

Westin är utbildad vid Lunds universitet där han tog en civilekonomexamen 1971. Under Lundakarnevalen 1978 tillhörde Jansson karnevalskommittén tillsammans med bland annat Stellan Sundahl, Kryddan Peterson och Julius Malmström.

Som företagsledare[redigera | redigera wikitext]

Jansson var 1992-1997 VD för (och sedermera delägare i) postorderföretaget Ellos. Efter att ha sålt detta tog han en fyra års paus från arbete och var "hemmapappa" tills han 2002 tog vad som ursprungligen var avsett att vara ett kortare uppdrag som VD för KappAhl där han sedan blivit kvar och med tiden även inträtt som huvudägare. Som sådan har han vänt KappAhl från förlustsiffror till expansion. Receptet bakom detta har han i en intervju förklarat vara att upphöra med att försöka ligga i modets framkant utan i stället satsa på kollektioner som kunderna upplever som trygga.

Vid sidan om KappAhl är Jansson delägare och styrelseledamot i kuverttillverkaren Bong samt styrelseordförande i Apoteket AB.[1] Han är också styrelseordförande i branschorganisationen Svensk Handel.

Slutade som VD i december 2011 (efterträdare Johan Åberg), nu ordförande i styrelsen.

Donator[redigera | redigera wikitext]

Jansson donerade 2006 en summa om 25 miljoner kronor till Lunds universitet för inrättandet av en permanent professur i retorik.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

År 2010 promoverades Jansson till ekonomie hedersdoktor vid Lunds universitet. Redan tre år tidigare hade han hedrats med att få sin näsa avgjuten som nummer 136 i Akademiska föreningens Nasotek.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Borås tidning - Christian W. Jansson blir styrelseordförande i Apoteket AB