Christina Lindberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den svenska country- och dansbandssångerskan, se Christina Lindberg (sångare).
Christina Lindberg
Christina Lindberg 2012
Christina Lindberg 2012
Född6 december 1950 (67 år)
Göteborg, Sverige
Aktiva år1970–
PartnerBo Sehlberg (1971-2004)
Betydande roller
'Inga' i Maid in Sweden, 'Frigga' i Thriller – en grym film
IMDb SFDb

Britt Christina Marinette Lindberg, född den 6 december 1950 i Göteborg, är en svensk journalist och skådespelare, tidigare fotomodell.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Christina Lindberg växte upp i Tolered med två bröder och en syster. Hon studerade på latinlinjen, och planerade att läsa vidare till arkeolog. Hennes modellkarriär startade med att hon poserade som badflicka i några dagstidningar. I 18-årsåldern fick hon erbjudanden att börja posera naken för herrtidningar.

Lindberg har medverkat i 23 långfilmer, i vilka hon i flertalet framträtt naken. Hon har spelat mot en mängd kända skådespelare, såsom Carl-Gustaf Lindstedt, Ernst Günther, Tor Isedal, Leif Ahrle, Heinz Hopf och Stellan Skarsgård.

Hennes andra film råkade bli den första färgfilm som spelades in i Tunisien. Med sin tredje film uppmärksammades hon internationellt, och spelade så småningom in filmer i både Japan och Tyskland.

Hennes förmodligen mest kända insats, är som den stumma och enögda hämnerskan i filmen Thriller – en grym film från 1974. Det var Thriller i Grindhouse-andan, som inspirerade Quentin Tarantino till den berömda Kill Bill. Tarantino har i intervjuer uttryckt sin beundran för både filmen och Lindbergs rolltolkning. Den ökande pornografin inom nakenfilmen tilltalade inte Lindberg, och 1975 rymde hon helt enkelt från inspelningen av Flossie, som regisserades av Gerard Damiano. Hon sökte till Scenskolan, men blev inte antagen. Hon fortsatte att göra utvik, och skrev sex-spalter och artiklar för olika herrtidningar, bl a de s k "bastureportagen" med kända svenska män, som John Pohlman, Bert Karlsson, Pugh Rogefeldt och Ricky Bruch. Hon studerade också journalistikPoppius journalistskola[1].

Lindberg flyttade 1974 ihop med Bo Sehlberg, som 1984 blev ägare till den anrika tidskriften Flygrevyn. Efter Sehlbergs död 2004 blev Lindberg ägare, tillika ansvarig utgivare[2] och chefredaktör. Hon sålde efter tio års drift tidningen.

Lindberg är intresserad av mykologi. 1993 producerade hon, tillsammans med Bo Sehlberg, en 20 minuter lång instruktionsfilm om svampplockning, betitlad Christinas svampskola.

Hon är även engagerad i djurrättsfrågor, och debatterar ibland i ämnet, särskilt vad gäller jakt och rovdjursfrågor. Sedan 2006 reser Lindberg runt till olika filmfestivaler och "film conventions" och träffar unga fans.[källa behövs] Hon har framträtt i USA, Kanada, Japan, England, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Norge och Danmark.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Helmerson, Erik (2010-02-03): "Christina Lindberg har fått revansch". svd.se. Läst 6 november 2015.
  2. ^ Flygtorget – Flygrevyn". flygtorget.se. Läst 6 november 2015.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Christina Lindberg - The original eyepatch-wearing butt-kicking movie babe - dokumentär av Ika Johannesson och Jane Magnusson 2015 för K Special, visad i SVT, där Christina Lindberg intervjuas om sitt liv, karriär och inspelningen av en uppföljare till Thriller.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]