Christine Owman

Från Wikipedia

Christine Elisabeth Owman, född 29 september 1981, är en svensk musiker och kompositör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Christine Owman grundade 2002 skivbolaget Revolving Records. Skivbolaget Bad Taste Records var Owmans mentor under den första tiden.

Christine Owman är skolad cellist och vokalist och spelar utöver detta gitarr, bas, piano, ukulele och såg. Som kompositör och musiker har hon även arbetat inom teatern där hon skrivit och framfört musik i de svenska föreställningarna Exit Presence med skådespelerskan Pia Örjansdotter samt Röda Rum , Prost och Cleveland av Teater Mutation. I USA har Owman samarbetat med den kanadensiska skådespelerskan och manusförfattaren Melanie Jones i projektet Endure som Owman komponerat och spelat musiken till.

Owman har bland annat spelat in och/eller turnerat med Robert Plant, Wovenhand, Mark Lanegan, Soko, Vånna Inget, Golden Kanine och Andi Almqvist. Hon har turnerat över hela världen med sitt livekoncept där hon spelar cello, såg och gitarr ackompanjerad av videoprojektioner från början på förra seklet. Med sig på scen har hon Magnus Sveningsson från The Cardigans och Andréas Almqvist från Vånna Inget.

Utvecklandet av videokonst ledde till att Owman samarbetade med Pia Örjansdotter under 2011 och gjorde videokonst till hennes föreställning Det vita i vitt i Malmö 2012. 2013 släppte Andi Almqvist skivan Warsaw Holiday där Owman är med som musiker och producent på två av låtarna. På egna skivan Little Beast som släpptes genom Glitterhouse Records i januari 2013 gästades Owman av Mark Lanegan.

Owman har skrivit musik med barn och ungdomar i många olika projekt, till exempel Popkollo, där hon även varit styrelseledamot samt i Skapande Skolan och Gunga Malmö.

Christine Owman spelar även i banden DunDun med medlemmar från The Cardigans, If They Ask, Tell Them We're Dead.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • 2011 - Konstnärsnämndens komponiststipendium

2011 - Kulturrådets fonogramstöd

  • 2012 - Konstnärsnämndens komponiststipendium

2015 - Stimstipendiet

Musikvideor[redigera | redigera wikitext]

  • Familiar Act feat Mark Lanegan

Teater[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]