Christoffer Taxell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Christoffer Taxell

Lars Evald Christoffer Taxell, född 14 februari 1948 i Åbo, är en finlandssvensk politiker, företagsledare och före detta kansler för Åbo Akademi.

Taxell inledde sin nationella politiska karriär som förbundsordförande för Svensk Ungdom 1970–1972. Han blev invald i Finlands riksdag som en av de yngsta ledamöterna någonsin 1975. Taxell kom att kampera ihop med SFP:s dåvarande partiordförande Pär Stenbäck, som han också efterträdde som partiordförande 1985. Taxell var justitieminister 1979–1987. Han kom att ingå i totalt tre regeringar, Regeringen Koivisto II, Regeringen Sorsa III samt Regeringen Sorsa IV. I Regeringen Holkeri var han undervisningsminister 1987–1990. Taxell lämnade uppdraget som partiordförande 1990 och riksdagen därpå följande år.

I april 2008 kom Taxell att få ansvaret för en kommitté, tillsatt för att se över och förnya Finlands grundlag. Han har nämnts som en potentiell presidentkandidat för bland annat Centern i Finland och Svenska folkpartiet i Presidentvalet i Finland 2012, men blev ej nominerad som kandidat för något av partierna.

Taxell invaldes 2006 som utländsk ledamot av svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Taxell är son till SFP:s tidigare partiordförande Lars Erik Taxell. Han är gift och har två döttrar.