Chulalongkorn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
KING-CHULALONG-KORN.jpg
Thailändska paviljongen (King Chulalongkorn Memorial) strax söder om Bispgården i Jämtland

Chulalongkorn, med regentnamnet Rama V, född 20 september 1853 i Bangkok, död 23 oktober 1910 i Bangkok, var kung av Siam 1868 - 1910 och tillhörde Chakridynastin.

Kung Chulalongkorn anses vara den av thailändarna mest vördade kungen och sedd, tillsammans med sin far, som det moderna Thailands fader[källa behövs], och detta trots, eller tack vare, att han avträdde områden större än någonsin förlorats av landet. Han avträdde Laos, delar av östra Kambodja samt norra delarna av Malackahalvön i dagens Malaysia. I utbyte kolonaliserades aldrig landet, som ett av få i Asien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som femtonåring uppsteg Chulalongkorn på den siamesiska tronen, men på grund av sin ringa ålder styrdes landet av ett förmyndarråd lett av farbrodern. Under sina fem år med förmyndare utbildades han av en engelsk guvernant, Anna Leonowens, i litteraturhistoria, språk och konst (den engelska lärarens tid i landet har skildrats bland annat i filmen Anna och kungen).

Efter en längre resa i Indien och på den indiska arkipelagen började Chulalongkorn sitt reformarbete. Kungen avskaffade i lag månggiftet, trots att han själv hade ett trettiotal fruar, dödsstraffet, slaveriet och det framstupa bugandet. Han införde även religionsfrihet. Chulalongkorn tillsatte ett kungligt råd, Sangharådet, grundskola även för flickor samt grundade Chulalongkornuniversitetet. Gift med bland andra Saovabha Bongsri.

1897 och 1907 företog Chulalongkorn resor i Europa, under den förra resan besöktes bland annat Sverige.

Kung Chulalongkorns resa i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kung Chulalongkorn av Siam anländer till Stockholm, vid Logårdstrappan, den 13 juli 1897 (längd 12 sek)

År 1897 besökte kung Chulalongkorn Sverige och Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. I samband med besöket gjordes även Sveriges första filmupptagning: Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan.

Kung Oscar II ville även visa andra delar av Sverige och två förslag på turer lades fram. Den ena var en resa till Norrland, den andre en resa söderut och till Norge. Kung Chulalongkorn valde Norrlandsresan bland annat då timmer på denna tid var Siams största exportprodukt. Först tog man sig upp till Härnösand. Därifrån åkte man båt upp längs Ångermanälven till Sollefteå. I Sollefteå bytte man färdmedel och tog tåget till Bispgården. Väl i Bispgården tog man åter båt längs Indalsälven ner till Sundsvall.[1] Till Norge och Nordkap kom han vid ett andra besök till Europa 12 juli 1907.

Som enda ställe i världen utanför Thailand finns en thailändsk paviljong, Thailändska paviljongen, uppförd till kung Chulalongkorns ära i dalgången vid Utanede, cirka 7 km söder om Bispgården i östra Jämtland. Bygget påbörjades 100 år efter kung Chulalongkorns besök och invigdes 19 juli 1998.

En väg som går till botten av nipan vid Indalsälven bär också kungens namn. Vägen var nybruten när kungen anlände till Bispgården. Denna väg löper mellan Holmsta gård, där paviljongen är belägen, och en punkt mellan Edset och nuvarande Hölleforsens kraftverk.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

1887 utnämndes Chulalongkorn till riddare av Serafimerorden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nilsson Sören, Nilsson Ingvar.: Kung Chulalongkorns Norrlandsresa 1897. 34 sidor. Fors hembygdsförening 1985

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]