Chum (byggnadstyp)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Två chum i västra Sibirien

Chum (uttalas "choom") är en provisorisk byggnad som används av nentsiska nomader och chantiska renskötare i nordvästra Sibirien i Ryssland. De används också av den sydligaste renskötare, av Todzha regionen i republiken Tuva och deras gränsöverskridande släktingar i norra Mongoliet. Den har en design som liknar en indiansk tipi men det är mindre vertikal, och det är mycket nära relaterat till samisk lavvu i byggnadskonstruktion, men är något större i storlek.

En lavvo. Samiska nomader levde i lavvos som lämpades väl av samernas traditionella nomadliv och var transportabla. Lavvon liknar en chum från västra Sibirien runt norra Uralbergen i Ryssland eller en indiansk tipi.

Den traditionella chumen består av renskinn som sys ihop och lindade runt trästolpar som är organiserade i en cirkel. I mitten finns en eldstad används för uppvärmning och för att hålla myggorna borta. Röken flyr genom ett hål på toppen av chum. Duken och trästolpar var oftast ganska tung, men kan transporteras med hjälp av sina renar. Chumen är fortfarande i bruk idag som en året runt skydd för nentser, chanter och tuviner.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]