Citroën Dyane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Citroën Dyane
Citroen Dyane 6.jpg
Grundinformation
Märke Citroën
Tillverkning 1967-1983
Även kallad Akadiane
Jyane
Konstruktion
Klass Klass B
Karosseri 5-dörrs halvkombi
Liknande Renault 4
Citroën Ami
Citroën Méhari
Citroën FAF
Kronologi
Föregångare Citroën 2CV
Efterträdare Citroën Visa
Citroën Axel

Citroën Dyane var en bilmodell från Citroën som tillverkades mellan åren 1967 och 1983. Bilen presenterades 1967 som en uppdaterad version av Citroën 2CV, som fortsatte att tillverkas parallellt med Dyane. Bilen introducerades för att konkurrera med Renault 4. Den hade halvkombibaklucka och modernare inredning än 2CV. Grundkonstruktionen var dock densamma som 2CV med tvåcylindrig, luftkyld motor, liggande spiralfjädring och tygtak som rullades bakåt. Bilen fanns även i en skåpmodell, kallad Akadiane. Starkaste motorutförandet var på 32 hästkrafter.

Främre sidorutorna var öppningsbara horisontellt genom att ena halvan av glasrutan kunde skjutas bakåt. Detta till skillnad från Citroën 2CV som hade ett gångjärn så att man kunde fälla upp nedre halvan av rutan och knäppa fast den i den övre. Den senare konstruktionen var mer populär, eftersom man då kunde luta armbågen mot fönsterramen.

Åren 1968-1973 licenstillverkades den även i Iran under namnet Jyane.[källa behövs]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Citroën 2CV hade fått hård konkurrens av Renault R4, som introducerades 1961. För att möta konkurrensen tog man fram Dyane, som skulle vara lite rymligare, lite modernare formgiven, men fortfarande mindre än Ami.