Civil parish

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Civil parish (ofta bara kallat parish) är en typ av administrativ enhet i delar av England med begränsade kommunala funktioner. Där civil parishes förekommer är de den lägsta administrativa nivån. De administrativa funktionerna sköts normalt av en parish council, som kan kallas town council eller city council om det är en civil parish med stadsrättigheter.

Det fanns 10 449 civil parishes i England den 31 december 2015,[1] med cirka 40 procent av Englands befolkning.[2]

Civil parishes förekommer normalt inte i större städer utan dessa är så kallade unparished areas (”områden utan civil parish”).

Wales[redigera | redigera wikitext]

I Wales är motsvarigheten till parish och parish council community (kymriska: cymuned) respektive community council. Det finns för närvarande (2022) 878 communities i Wales. Wales var indelat i civil parishes fram till 1974 då de ersattes med de nuvarande communities. I motsats till England så är hela Wales indelat i communities, det vill säga unparished areas finns ej i Wales. Det är tillåtet för en community att benämna sig själv town med en town council. För att få använda benämning city krävs stadsrättigheter. Det finns för närvarande (2022) tre communities med stadsrättigheter: Bangor, St Asaph och St David's. I Wales tre största städer, Cardiff, Swansea och Newport saknas community council i stadsområdenas communities.

Skottland, Irland och Nordirland[redigera | redigera wikitext]

Skottland har också community councils, men dessa har inte samma rättigheter som i England och Wales. I Irland och Nordirland har indelningen i civil parishes aldrig formellt avskaffats men tappat nästan all betydelse.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till civil parishes är Engelska kyrkans församlingar (parishes), vars administration både hade kyrkliga och världsliga ansvarsområden (på liknande sätt som den nordiska landsbygdens socknar och sockenstämmor). Församlingarnas världsliga funktioner överfördes till en separat förvaltningsstruktur under 1800-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]