Claude Arnulphy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Porträtt av okänd konstnär, 1746.

Claude Arnulphy, stavas även Arnulphi, född 1697, död 22 juni 1786, var en fransk målare av huvudsakligen porträtt verksam i Aix-en-Provence i sydöstra Frankrike.

Claude Arnulphy torde vara född i antingen Grenoble eller Lyon men även Aix-en-Provence är inte helt uteslutet. Claude Arnulphy var son till en konstnär i Paris vid namn Charles Arnulphy som ursprungligen härstammade från Nice i det italienska furstendömet Savojen. Han blev först utbildat i faderns verkstad och begav sig sedan till Rom för att studera under Benedetto Luti (1666–1724).

Arnulphy blev väl etablerad i Aix-en-Provence och åtnjöt en långt karriär i staden. Han var lärare åt Jean-François Pierre Peyron (1744-1814) och Antoine Gibelin (1739–1813), vilka var infödda i staden.

Arnulphys verk jämförs med Hyacinthe Rigaud (1659–1743) och Nicolas de Largillière (1656–1746).

Arnulphys porträtt av Thomas Mathews är en kvarleva av de fyra porträtt med samma tema och förvaras nu i det Nationella maritimmuseet i Greenwich.

I februari 1732 gifte Arnulphy sig med Marguerite Aubaye och tillsammans hade de tio barn men bara en överlevde barndomen enligt olika källor.

1765 öppnades en ny skola för tecknare, senare känd som École de dessin d'Aix-en-Provence, av Honoré Armand de Villars. Arnulphy blev anställd där som vicerektor och sedan som rektor. Arnulphy beklädde även andra offentliga ämbeten i staden, som exempelvis skattmästare.

Claude Arnulphy är begravd i Récollets kyrkogård i Aix-en-Provence.