Clearingnummer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Clearingnummer är ett fyr- eller femsiffrigt nummer som unikt identifierar en svensk bank, tidigare oftast ett enskilt bankkontor. Svenska bankföreningen ansvarar för systemet och tilldelar nummerserier efter ansökan.

Clearingnumren används bland annat i Sveriges Riksbanks betalningssystem RIX samt av alla banker för att ange till vilken bank och bankkontor en betalning ska adresseras. För att överföra pengar till ett bankkonto i en annan bank behövs ett clearingnummer. Svenska bankkontonummer består av både clearingnummer och löpnummer. De flesta banker har en kontostruktur med clearingnummer om fyra siffror och löpnummer om sju siffror.[1] Handelsbanken, Swedbank, Sparbankerna och delvis Nordea har 8–10-siffriga kontonummer där clearingnummer endast används för externa transaktioner. Swedbank och Sparbankerna har femsiffriga clearingnummer, övriga banker fyrsiffriga.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Clearingnummer”. Svenska Bankföreningen. http://www.swedishbankers.se/fraagor-vi-arbetar-med/clearingnummer/clearingnummer/. Läst 4 juni 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]