Clemens VII (motpåve)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Clemens VII (motpåve) i Musée de Petit Palais

Clemens VII (latin ”den milde”), egentligen Robert av Genève, född 1342 i Genève, Schweiz, död 16 september 1394 i Avignon, var motpåve i Avignon 20 september 137816 september 1394 under den stora schismen. Han var son till greven Amadeus III av Genève. Han var kanik i Paris, därpå biskop av Thérouanne och Cambrai samt senare kardinal (1371).

Efter att han utsetts till kardinal lät han, i kriget mot Florens, sina legosoldater utföra en massaker på 10 000 personer i Cesena den 13 februari 1377.

När påvarnas babyloniska fångenskap var över och den nye påven Urban VI hade krönts i Rom 1378, utropades Clemens VII till motpåve mot denne, av de från Urban VI avfallna, mestadels franska kardinalerna. I och med detta inleddes den stora schismen 1378-1417. Clemens erkändes i åtskilliga länder (Frankrike, Spanien och Skottland) men lyckades inte lägga under sig den större delen av den västerländska kristenheten. Han fick fly från Rom till Avignon, där han skänkte en del av sina områden till kung Louis II av Anjou.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Påvar under den stora schismen
Johannes XXIII (motpåve)Johannes XXIII (motpåve)Alexander VGregorius XIIInnocentius VIIInnocentius VIIBonifatius IXUrban VIBenedictus XIII (motpåve)Clemens VII (motpåve)Martin VGregorius XI