Clint Mansell

Från Wikipedia
Clint Mansell
Clint Mansell (2009).
FödelsenamnClinton Darryl Mansell
Född7 januari 1963 (61 år)
BakgrundStorbritannien Coventry, England
GenrerKlassisk musik
Electronic
Alternativ rock
RollMusiker
Kompositör
År som aktiva1981 -
ArtistsamarbetenPop Will Eat Itself
Webbplatsiamclintmansell.com

Clint Mansell, född Clinton Darryl Mansell 7 januari 1963 i Coventry, England är en Golden Globe-nominerad musiker och kompositör, och tidigare sångare och gitarrist i bandet Pop Will Eat Itself.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Popkarriär[redigera | redigera wikitext]

Mansell var huvudvokalist och gitarrist i det brittiska bandet Pop Will Eat Itself. Efter bandets upplösning 1996 gav sig Mansell in i filmmusiksvärlden då hans vän Darren Aronofsky anställde honom som kompositör till sin debutfilm π.

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Även om Mansells musik till π gick hem hos kritikerna så fick han inget större genombrott. Han liknades vid Aphex Twin, Orbital och Roni Size.

Efter filmmusiken till π gjorde han även musiken till Aronofskys nästa film Requiem for a Dream vilket nu har blivit kultförklarat av många. Trailern till Sagan om de två tornen innehåller en version av låten "Lux Aeterna" med hel orkester och en kör. Stycket kallades "Requiem for a Tower" och gjordes endast för trailern. Arrangemanget gjordes av Simone Benyacar, Dan Nielsen och Veigar Margeirsson.

"Lux Aeterna" har efter det var med i många reklamfilmer och trailers. Trailers inkluderar Zathura, Da Vinci-koden, Sunshine, Babylon A.D. och TV-serien Lost.

Mansell har även gjort musiken till pilotavsnittet av CSI: NY och musiken till Aronofskys film The Fountain, för vilket han fick en Golden Globe-nominering i kategorin "Bästa filmmusik". Han har gjort musiken till HBOs serie "Voyeur", låten som ligger till grund för "Throw It Up" av Lil Jon.

Låten "Death is the Road to Awe" från filmen The Fountain var med i trailers till filmerna I Am Legend[1] och The Mist

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]