Clippertonön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frankrikes flagga.
Karta över Clippertonön.
Clippertonön.

Clippertonön (franska Île Clipperton eller Île de la Passion) är en mindre obebodd korallatoll i östra Stilla havet, knappt 1 000 kilometer väster om Centralamerika. Ön tillhör Frankrike och är formellt en separat administrativ enhet. Tidigare förvaltades den från Franska Polynesien, ett territoire d'outre-mer beläget omkring 4 000 km västerut.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Clipperton omger en area av omkring 30 km², men har endast omkring 1,7 km² av landmassa. Den högsta höjden Rocher Clipperton är belägen 28 m.ö.h.. Ön täcks till större delen av kokospalmer och låg vegetation samt har ett mycket varierande djurliv.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sannolikt upptäcktes Clipperton redan år 1521 av Ferdinand Magellan, men namngavs under tidigt 1700-tal efter den engelske piraten John Clipperton, som använde ön som sin bas. Ön tillhör Frankrike sedan år 1855, men Mexiko hävdade länge suveränitet över ön.

Guanoförekomster exploaterades under början av 1900-talet, och ön koloniserades av mexikanska arbetare med familjer - som mest över 100 människor inklusive flera barn. De var dock beroende av regelbundna fartyg med förnödenheter från Mexiko. Under oroligheter i Mexiko på 1910-talet upphörde fartygen att komma, och kolonin drabbades av svält och sjukdom. Till slut kvarstod bara en man, som inledde ett terrorvälde mot de kvarvarande kvinnorna, tills guvernörens änka lyckades döda honom.[källa behövs] 1917 räddades de sista överlevande kvinnorna och barnen - färre än 10 personer av ett amerikanskt fartyg. Några år senare gav en italiensk skiljedom Frankrike suveränitet över ön. Guanolagren var då uttömda.

Ön upptäcktes av fransmän i början av 1700-talet, det är därför den tillhör Frankrike. Ön ska vara världens mest isolerade atoll.[källa behövs]

Ön räknas som eget land för radioamatörer och har besökts ett antal gånger av amatörradioexpeditioner under de senaste decennierna. Öns isolerade läge och att den är obebodd gör att varje sådan expedition kostar motsvarande miljonsummor i svensk valuta att genomföra varför det krävs många sponsorer. All utrustning, mat, vatten etc. måste medföras. Senast ön besöktes av radioamatörer och några forskare var 2008: [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.clipperton2008.org/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]