Hoppa till innehållet

Coahuila y Texas

Från Wikipedia
Coahuila y Tejas
Estado Libre y Soberano de Coahuila y Texas (Spanska)

1824–1835

Flagga

Huvudstad Saltillo (1824-1833)
Monclova (1833-1835)
Språk Spanska
Religion Katolicism
Statsskick Delstat i Mexikos förenta stater
Bildades 1824
 – bildades ur Coahuila och Provinsen Texas
Upphörde 1821
 – upphörde genom Republiken Texas frihetskrig
 – uppgick i Republiken Texas
Republiken Mexiko
Folkmängd
 – befolkningstäthet
71 000 (1828)
0,09 inv/km²
Valuta Real mexicano
Idag del av Texas Coahuila

Coahuila y Tejas var en delstat som bildades 1824 när det första mexikanska kejsardömet efterträddes av förbundsrepubliken Mexikos förenta stater. När Santa Anna 1835 avskaffade förbundsrepubliken och införde en centralstyrd stat gjorde delstaten uppror. Den angloamerikanska befolkningen i Texas utropade 1835 republiken Texas vilken blev de facto en självständig stat. Coahuila ingick 1840 i Republiken Rio Grande, ett kortlivat försök att bryta sig fri från Mexiko.

Gränser[redigera | redigera wikitext]

Delstaten bestod av de tidigare spanska provinserna Coahuila och Texas. Det betydde att området kring El Paso i nuvarande Texas tillhörde delstaten Chihuahua och området kring Laredo i nuvarande Texas tillhörde delstaten Tamaulipas.

Statsskick och administration[redigera | redigera wikitext]

Delstaten styrdes av en guvernör och en lagstiftande församling om 12 ledamöter, av dessa kom tio från Coahuila och två från Texas. Huvudstad var Saltillo vilken låg i de södra delarna av Coahuila, mer än 1200 km från dess nordligaste gräns. Monclova blev 1833 huvudstad. Delstaten var indelad i flera departementos under en jefe político. Dessa var i sin tur indelade i municipios styrda av en alcalde och en ayuntamiento.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Coahuila y Texas, 28 mars 2016.