Cocoa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cocoa är Apples egen objektorienterade programmeringsmiljö som används på operativsystemet Mac OS X. Det är en av de fem största APIs som finns tillgängliga för Mac OS X. De andra är Carbon, Toolbox (används för att programmera för Classic miljön), POSIX (används för BSD miljön) och Java. API:er såsom Perl och Ruby räknas inte till de stora trots att det är vanligt att de används bara för att de generellt sett inte används för att programmera ett helt projekt.

Cocoa-baserade program skrivs i regel i programmeringsspråket Objective-C med hjälp av programmen Xcode och Interface Builder. Båda programmen finns tillgängliga på installationsskivan för Mac OS X eller så kan man ladda ner dem gratis från Apples webbplats.

Cocoa-historik[redigera | redigera wikitext]

Cocoa kommer ursprungligen ifrån den programmeringsmiljö som utvecklades av NeXT till deras operativsystem NeXTSTEP i slutet på 1980-talet. Apple köpte upp NeXT i december 1996 och började därefter utveckla Rhapsody, vilken till slut lanserades som Mac OS X. Man kan fortfarande se kopplingen mellan Cocoa och NeXTSTEP genom de klasser som finns i Cocoa då många har "NS" som akronym – till exempel NSString eller NSArray där NS står för NeXTSTEP.