Coddflaska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flaskan med sin glaskula.
Försäljning av läskedrycker i coddflaskor i Indien

Coddflaska är en typ av flaska som används för kolsyrade drycker. Flaskan förslutes med en kula som är större än halsens mynning och som hålls på plats av gastrycket. För att tömma flaskan petas kulan ner i flaskan, eventuellt till en avsmalning av halsen eller utrymme så att kulan inte tätar när flaskan vänds. Flaskan fylls upp-och-nedvänd och går inte att återförsluta efter att den börjat tömmas. Flaskorna diskas och återanvänds men många flaskor slås sönder av barn som vill få tag i flaskans kula. Förslutningen används fortfarande (2016) i Indien till den lokala läskedrycken Banta som kolsyras och säljs av gatuförsäljare. I Japan använder läskedryckstillverkaren Ramune coddflaskor.[1][2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1872 designade och patenterade den brittiska läskedrycksmakaren Hiram Codd från Camberwell, Surrey, flaskan för kolsyrade drycker.[3] Efter uppfinnaren och den karaktäristiska halsen kallas den Codd-neck-bottle på engelska, ungefär "Coddhalsflaska".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Codd-neck bottle, 10 juli 2016.
  1. ^ Codd-neck reusable soda bottles in India. Ouno Design. Läst 2016-07-11.
  2. ^ Ramune Original. Sockerbiten. Läst 2016-07-11.
  3. ^ Munsey, Cecil (2010). ”Codd (Marble-In-The-Neck) Soda-Water Bottles, THEN and NOW!” (på engelska) (pdf). sid. 5. https://sha.org/bottle/pdffiles/coddarticleMunsey.pdf. Läst 12 juli 2016.