Cold Case (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Cold case.
Kalla spår/Cold Case
Originaltitel Cold Case
Genre Polisserie
Skapad av Meredith Stiehm
Medverkande Kathryn Morris
Danny Pino
John Finn
Jeremy Ratchford
Thom Barry
Tracie Thoms
Musik Franz Vonlichten, Helmut Vonlichten
Antal avsnitt 109 (5 säsonger)
Längd (per avsnitt) ca 45 minuter
Antal säsonger 5 (2008)
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Warner Bros.
Sändning
Originalkanal CBS
Originalvisning 2003 - 2011
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Cold Case eller Kalla spår är en amerikansk dramaserie som produceras av Warner Bros. och som hade premiär i amerikansk television 2003. I Sverige sändes den på Kanal 5 och senare på Kanal 9 som Cold Case och i SVT som Kalla spår.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett team i Philadelphia arbetar med gamla, olösta mordfall. Serien växlar mellan dåtid (då mordet begicks) och nutid, vilket innebär att många gästroller spelas av två skådespelare, en yngre och en äldre. Ibland sker det i snabba klipp, till exempel i förhörssituationer då man får se båda i samma situation i nutid. På samma sätt brukar det vara i slutet, då mördaren grips. I slutet på nästan alla avsnitt får också någon se mordoffret under ett kort ögonblick. Tillbakablickarna är filmade på olika sätt beroende på under vilken tidsperiod mordet begicks.

Flera filmer har tjänat som inspiration för olika avsnitt, som Saturday Night Fever, Rocky, The Breakfast Club, En satans eftermiddag, Wall Street, Häxor, läxor och dödliga lektioner, Saving Private Ryan, The Ice Storm, Brokeback Mountain, Fight Club, Människor emellan, Footloose, Flashdance, Cabaret och Mean Girls.

Många avsnitt är inspirerade av verkliga fall.

Rollista[redigera | redigera wikitext]