Colorado-klass

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flag of the United States.svg Colorado-Klass
USS-Colorado 1932
USS-Colorado 1932
Allmänt
TypSlagskepp
FöreTennessee-klass (slagskepp)
EfterNorth Carolina-klass
Hitta fler artiklar om fartyg med

Colorado-klassen var en grupp av fyra slagskepp som byggdes för USA:s Flotta efter första världskriget. Men bara tre av fartygen blev färdigställda: Colorado, Maryland och West Virginia. Den fjärde, Washington, var över 75% färdigställd när hon avbröts enligt villkoren i Washington Naval Treaty 1922. Således var Colorado-klassens fartyg mest kraftfulla slagskepp som USA:s Flotta hade innan North Carolina-klassen inträde i tjänst i början av andra världskriget.

Colorado var den sista gruppen av slagskepp av standardtyp, utformad för att ha liknande hastighet och hantering för att förenkla manövrar i slaglinjen. (South Dakota-klassen som följde skulle på flera sätt ha avvikit från denna praxis.) Bortsett från en ökad slagkraft genom uppgradering till åtta 16-tums kanoner, var fartygen i huvudsak repetitioner från den tidigare Tennessee-klassen. Colorado var också de sista amerikanska örlogsfartyget byggd med fyra torn tvillingmonterade vapen. Förändringen till större kanoner föranleddes av de japanska Nagato-klassen slagskepp, som också monterade åtta 16-tums kanoner.

Alla tre fartygen hade omfattande uppdrag under andra världskriget. Maryland och West Virginia var båda närvarande under attacken på Pearl Harbor den 7 december 1941. Maryland flydde relativt oskadat; West Virginia sjönk i hamnens grunda vatten men bärgades därefter och repareras. Alla tre fartygen fungerade som artilleriunderstöd vid amfibieoprationer. Maryland och West Virginia var närvarande vid den sista större ytstriden mellan slagskepp, slaget vid Leytebukten i oktober 1944. De tre fartygen, som placerades i reservflottan efter krigets slut, skrotades ner i slutet av 1950-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.