Comerica Park

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Comerica Park
Tigers opening day2 2007.jpg
En match i Comerica Park 2007.
Placering2100 Woodward Avenue,
USA Detroit, MI, USA
TypBasebollarena
Kapacitet41 083[1]
ÄgareDetroit-Wayne County Stadium Authority
UnderhållOlympia Entertainment
ByggkostnadCirka 300 miljoner dollar
ArkitektHellmuth, Obata and Kassabaum (HOK)
PlanstorlekLeft field: 105 m (345 fot)
Center field: 128 m (420 fot)
Right field: 101 m (330 fot)
UnderlagGräs
HemmalagDetroit Tigers (MLB) (2000–)
Webbplats
Datum
Byggstart29 oktober 1997
Invigd11 april 2000

Comerica Park är en basebollarena i Detroit i Michigan i USA. Arenan är hemmaarena för Detroit Tigers, som spelar i American League, en av de två ligorna i Major League Baseball (MLB).

Arenan, som ersatte Tigers tidigare arena Tiger Stadium, började byggas i centrala Detroit i oktober 1997 och öppnades i april 2000, till en byggkostnad av cirka 300 miljoner dollar. Bygget finansierades av både offentliga och privata medel. Arkitektfirman Hellmuth, Obata and Kassabaum (HOK) ritade arenan efter anvisningar från Tigers ägare Mike Ilitch.

Längs gången under huvudläktaren finns ett museum, Walk of Fame, där man kan gå genom Tigers historia decennium för decennium och titta på föremål och fotografier från respektive era. Bortom center field finns vidare Monument Park, där Tigers hyllar sina gamla hjältar, bland andra Ty Cobb, med statyer. I samma del av arenan finns också en stor fontän som kan spruta vatten i takt med musik och som sätts igång när till exempel Tigers gör poäng. I arenan finns också en karusell där man åker på tigrar i stället för på hästar och ett 15 meter högt pariserhjul med tolv vagnar utformade som basebollar.

Vid Comerica Parks huvudentré finns en tigerstaty som är nästan fem meter hög. I arenan finns ytterligare åtta stora tigerstatyer, varav två står uppe på den stora resultattavlan. De senares ögon tänds när en hemmaspelare slår en homerun, samtidigt som ett rytande hörs i arenans högtalarsystem. Runt arenans ytterväggar finns 33 tigerhuvuden, vart och ett med en baseboll i munnen.

Spelplanen i Comerica Park har ett ovanligt inslag - en smal grussträng mellan pitcherkullen och home plate. Detta var vanligt förr i tiden, men är mycket sällsynt i moderna arenor. Den enda andra MLB-arenan i bruk som har en sådan grussträng är Chase Field i Phoenix.

I motsats till förra arenan Tiger Stadium anses Comerica Park gynna pitchern på slagmannens bekostnad, eftersom relativt långa slag krävs för en homerun. När Comerica Park öppnades var planen ännu större än den är i dag, men efter klagomål från spelare och supportrar flyttades homerun-staketet i left field 2003 cirka åtta meter närmare home plate.

Namnet fick arenan efter ett sponsoravtal med banken Comerica värt 66 miljoner dollar över 30 år.

Eftersom Comerica Park efterträdde en så populär och traditionsrik arena som Tiger Stadium var förväntningarna höga när den öppnades, och den har fått en del kritik.[2] Som ovan nämnts tyckte många att spelplanen var för stor. Vidare har man kritiserat att den övre huvudläktaren ligger för långt från spelplanen och att tak saknas över de flesta platserna. Att arenan är vänd mot sydost gör å ena sidan att många får en fin utsikt mot Detroits stadssilhuett, men å andra sidan innebär det också att många får den nedåtgående solens strålar i ögonen. En del traditionalister anser slutligen att det finns för många inslag i arenan som inte har något med baseboll att göra, som karusellen och pariserhjulet.[3]

Comerica Park var 2005 värd för MLB:s all star-match.

I Comerica Park har hållits konserter med bland andra Bruce Springsteen och E Street Band, The Rolling Stones, Bon Jovi och Eminem.

I nära anslutning till Comerica Park byggdes 2002 Ford Field, hemmaarena för Detroit Lions som spelar i National Football League (NFL).

Comerica Parks huvudresultattavla ersattes 2012. Den nya resultattavlan kännetecknas av en HDTV-bildskärm som är 557 m² stor, flera gånger större än den föregående. Bildskärmen var när den invigdes den fjärde största i MLB.[4]

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Detroit Tigers” (på engelska). Forbes. https://www.forbes.com/teams/detroit-tigers/#37c3448471e0. Läst 31 oktober 2019. 
  2. ^ Pastier, John. ”Comerica Park” (på engelska). BaseballLibrary.com. Arkiverad från originalet den 23 augusti 2012. https://web.archive.org/web/20120823195640/http://www.baseballlibrary.com/ballplayers/player.php?name=Comerica_Park. Läst 3 september 2012. 
  3. ^ Lisle, Ben. ”Ballpark” (på engelska). Ben Lisle. Arkiverad från originalet den 24 oktober 2019. https://web.archive.org/web/20191024163633/http://xroads.virginia.edu/~MA01/Lisle/memory/camden.html. Läst 3 september 2012. 
  4. ^ Beck, Jason (16 februari 2012). ”New scoreboard in works at Comerica Park” (på engelska). Major League Baseball. Arkiverad från originalet den 16 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160316231912/http://m.mlb.com/news/article/26706422/. Läst 3 september 2012. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]