Committee for Skeptical Inquiry

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logo CSI.
Den här sidan handlar om skeptikerorganisationen CSI. För TV-serien, se CSI: Crime Scene Investigation För andra betydelser, se CSI.

Committee for Skeptical Inquiry, förkortat CSI, (tidigare CSICOP, The Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal) (’Kommittén för skeptisk undersökning’), är en amerikansk organisation av skeptiker som verkar för att avslöja pseudovetenskap. Organisationen bildades 1976 av Paul Kurtz och har i stort sett samma praktiska mål och filosofiska inställning som Skeptics Society, James Randi Educational Foundation och nationella skeptikerorganisationer i bland annat Europa. Organisationen ger ut tidskriften Skeptical Inquirer med sex nummer per år.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

CSI verkar för kritisk granskning av påståenden om paranormala skeenden, samt sprider information om resultatet av dessa granskningar. Kommittén främjar vetenskapligt ifrågasättande, kritiskt tänkande och användning av sunt förnuft i granskandet av viktiga frågor.

Organisationen har undersökt många paranormala eller pseudovetenskapliga fenomen, från Bigfoot och UFO-rapporter till astrologi, alternativ medicin och religiösa kulter. Ett annat exempel på kommitténs verksamhet kan nämnas artiklarna i Skeptical Inquirer om paranormala skeenden i samband med tsunaminkatastrofen i södra Asien [1] och om de vandringssägner som uppstod efter attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001.

CSI verkar genom:

  • ett nätverk av människor som är intresserade av att kritiskt granska paranormala påståenden och pseudovetenskap/alternativvetenskap och av att bidra till folkutbildningen
  • sammanställning av bibliografier över tryckt/publicerat material som noggrant granskar sådana påståenden
  • uppmuntra forskning som genomför objektiv och opartisk granskning inom områden där detta behövs
  • ordnande konferenser och möten
  • publicering artiklar som granskar påståenden om paranormala skeenden
  • att inte direkt avvisa paranormala/pseudovetenskapliga påståenden utan att först ha genomfört en objektiv och noggrann granskning

Medlemmar i CSI[redigera | redigera wikitext]

I CSI finns en rad vetenskapsmän, filosofer, journalister och andra skeptiker varav många nobelpristagare. Några kända nuvarande eller före detta företrädare är:

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.csicop.org/si/show/tsunami_conspiracies_and_hollow_moons

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]