Community

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För TV-serien, se Community (TV-serie). För geografiska indelningen i Wales, se Community (Wales).

En community (engelska: online community) är en typ av socialt medium[1] och en modern form av socialt nätverk. Språkrådet rekommenderar istället ord som webbforum, intressegrupp, diskussionsgrupp eller nätförening.[2] Dessa nätföreningar kan se olika ut beroende på målgrupp, syfte och skapare. Vanligast är att det ligger på en webbplats, så att användaren inte behöver installera särskilda program. Begreppen community och socialt nätverk likställs ofta i dagligt tal.[3][4]

När ordet community används i svenskan förespråkas en community eller communityn i singular och communities i plural.[5]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

I en nätförening kan man bli medlem mot betalning eller ofta gratis. I regel måste man registrera sig på sajten för att kunna ta del av hela innehållet. Ett syfte att bli medlem kan vara att skapa kontakt med likasinnade. Därför finns det olika möjligheter för medlemmarna att presentera sig med ålder, bostadsort, intressen eller åsikter. I många nätföreningar får man även tillgång till exempelvis en personlig gästbok och blogg. Ofta finns det även allmänna diskussionsforum och ibland en gemensam chatt. Man brukar kunna se vilka andra som är inloggade och samla sina kontakter i en lista.

Det finns mängder av nätföreningar; stora och små, rikstäckande och lokala, öppna för allmänheten eller slutna. Vissa är bundna till subkulturer.

Man kan också klassificera en del av de system för internkommunikation (intranät) som används på många arbetsplatser och skolor som nätföreningar, eftersom även de är forum där användarna kan mötas, kommunicera, visa upp vilka de är och vad de är intresserade av.

Videocommunityn inriktar sig på videoklipp. Ett exempel ett sådant är Youtube.

Communitypionjärer och experter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Englund, Caroline (2013-10-14): "Sociala nätverk viktiga för jobb". DN.se. Läst 24 april 2014.
  2. ^ ”Frågelådan - Institutet för språk och folkminnen” (på sv). http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=-27634753%2Fcgi-bin%2Fsrfl%2Fvisasvar.py%3Fsok%3Dcommunity%26svar%3D61334. Läst 18 februari 2018. 
  3. ^ Erlandsson, Adam (2013-10-26): "Facebook inte hetaste sociala nätverket". Svd.se. Läst 24 april 2014.
  4. ^ Goldberg, Daniel (2014-020): "Fyra sociala nätverk som Facebook körde över". Idg.se. Läst 24 april 2014.
  5. ^ community i Svenska Akademiens ordlista, upplaga 14. Läst 12 april 2018.