Comosjön

Vy över Comosjön, med Alperna i bakgrunden.

Comosjön (italienska: Lago di Como eller Lario) är en stor sjö i Lombardiet i norra Italien.[1] Sjön har en yta på 146 km²,[1] vilket gör den till Italiens tredje största efter Gardasjön och Maggioresjön. Med ett djup på 410 meter[1] är den även en av Europas djupaste insjöar. Sjön är ett populärt turistmål i Italien.[1] Utsikten över Bellagio-halvön anses vara den mest ikoniska platsen vid hela Comosjön. Varenna, Lierna, Bellagio, Menaggio, Limonta och Tremezzo utgör det geografiska området kring Central Lake Como, som anses vara den mest ikoniska och exklusiva delen av Comosjön, och inkluderar endast byarna som har utsikt över halvöns Bellagios udd.

Sjön är 50 kilometer lång[1] och dess form liknar ett "Y". Vid den norra änden ligger staden Colico, medan städerna Como och Lecco ligger vid de sydvästra respektive sydöstra delarna. Floden Adda rinner genom Comosjön[1] och har sitt inflöde vid Colico och utflöde vid Lecco. Den fortsätter sedan vidare och mynnar ut i Pofloden. Benito Mussolini tillfångatogs vid Comosjön den 27 april 1945.

Området vid Lierna är en historisk plats vid sjön med en vit strand och ett känt slott.

Fastighetsmarknad[redigera | redigera wikitext]

Fastighetsvärdet på Comosjön varierar från 5 000 till 7 000 euro per kvadratmeter och når 25 000 euro per kvadratmeter för villor med sjöutsikt. Inslaget av utsikten över sjön är det som ger verkligt värde till fastigheterna på sjön. Vissa villor överstiga 100 miljoner euro på grund av deras särdrag och läge.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]