Comte de Lautréamont

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"det oförmodade mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett operationsbord", "Beau comme...la rencontre fortuite sur une table de dissection d'un parapluie et d'une machine à coudre".(Sang VI, § 1) J-C G, Privat Collection-

Comte de Lautréamont, pseudonym för Isidore Lucien Ducasse, född 4 april 1846 i Montevideo, Uruguay, död 24 november 1870 i Paris, var en fransk författare.

Lautréamont växte upp i Uruguays huvudstad där hans far arbetade på det franska konsulatet. När han var 13 år skickades han till Frankrike och 1867 slog han sig ner i Paris.

Hans poesi utgjorde en inspirationskälla för surrealisterna, bland andra André Breton och Salvador Dalí. Han är känd för sitt verk Maldorors sånger, finns i samlingen Maldoror, Samlade verk (Alastor Press, 2000). Med Les Chants de Maldoror (1869), en samling med sex prosadikter, och Poésies I och II (1870) fullföljde han den poetiska revolt som inletts av Baudelaire, men han gick ett steg vidare och förebådade den poetiska modernism som i dag dominerar världen över.

Under den tyska belägringen av Paris 1870 påträffades Lautréamont död i sin lägenhet. Dödsorsaken är inte känd.

"Baudelaire är solen, Mallarmé är månen och Rimbaud ett regn av stjärnfall. Omkring dem en rad meteorer, först och främst Lautréamont (1846-70)" skriver den danske kritikern Poul Borum i sitt standardverk om poetisk modernism.

Maldorors sånger är ett säreget mästerverk där det morbida och sublima samsas: det var han som skrev den beryktade satsen om "det oförmodade mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett operationsbord", som kom att bli den första surrealistgruppens slagord. I mycket är Lautréamont fortfarande en myt, som trotsat alla definitiva uttolkningar. Nästan okänd av sin samtid, med en praktiskt taget anonym död i Pariskommunens upprörda svallvågor framstår han för eftervärlden som ett av de viktigaste förbindelseleden mellan 1800- talets romantik och vårt århundrades modernism.[1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Utgivet på svenska[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Av Hans Levander. LAUTRÉAMONT [ISIDORE DUCASSE]. Maldorors sånger. FIB:s Lyrikklubb, Stockholm 1968.