Hoppa till innehållet

Conan O’Brien

Från Wikipedia
Conan O'Brien
Conan O'Brien i juli 2019.
FöddConan Christopher O'Brien
18 april 1963 (61 år)
Brookline (förstad till Boston), Massachusetts
NationalitetUSA USA
MedborgarskapAmerikan
UtbildningHarvard University
Yrke/uppdragKomiker
talkshowvärd
År som aktiv1983–
Känd förVärd för talkshowen Conan
MakaElisabeth Ann ”Liza” Powel
(2002– )
Barn2
Namnteckning

Conan Christopher O’Brien, född 18 april 1963 i Brookline (förstad till Boston) i Massachusetts, är en amerikansk talkshowvärd, komiker och manusförfattare. O’Brien har varit värd för talkshower som Late Night with Conan O’Brien (1993–2009), The Tonight Show (2009–2010) och Conan (2010–2021). Innan detta verkade han som manusförfattare på Saturday Night Live (1987–1991) och Simpsons (1991–1993).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Conan O’Brien, vars föräldrar härstammar från Irland, började som manusförfattare till humorprogrammen Saturday Night Live och Simpsons. Hans insatser för Saturday Night Live gav honom en Emmy 1989. 1993 blev han programledare för en egen talkshow - Late Night with Conan O’Brien, vilken han övertog från David Letterman när Letterman gick vidare till en bättre sändningstid på nätverket CBS. Conan O’Brien har även varit programledare för TV-galor.

Den 1 juni 2009 tog O’Brien över programledarskapet för den legendariska The Tonight Show på det amerikanska nätverket NBC, vardagar kl. 23.35. Efter endast sju månader i etern lämnade O’Brien programmet den 22 januari 2010 efter en fejd med NBC och ersattes av sin företrädare Jay Leno, som återvände som programledare den 1 mars 2010. O’Brien ingick ett avtal med NBC där han förband sig att inte framträda i TV fram till och med september 2010. Den 12 april 2010 skrev han på ett kontrakt med amerikanska kabelkanalen tv-bolaget TBS, där hans nya show började sändas 8 november 2010. Pratshowen sändes klockan 23.00 och heter Conan.

O’Briens komedistil kan beskrivas som självnedlåtande. Han driver ofta med sig själv och i synnerhet sina fysiska attribut. O’Brien är enligt egen utsago "den vitaste mannen på TV" och "befann sig fortfarande i puberteten när hans talkshow började sändas". O’Brien har gjort ett antal mindre roller i TV-serier, till exempel Spin City.

Conan har tillsammans med sin fru Liza Powel två barn, Neve och Beckett.

Kärlek till Finland[redigera | redigera wikitext]

Under januari–februari 2006 blev Conan O’Brien uppmärksammad för sitt stöd för Tarja Halonen i det finländska presidentvalet. Det hela grundade sig i att O’Brien tyckte att han var en dubbelgångare till Halonen till utseendet, vilket resulterade i ett återkommande inslag i hans TV-program. Vid ett tillfälle besökte O’Brien Finland och träffade där Halonen.

Drift med Sverige[redigera | redigera wikitext]

Conan O’Brien agerade i en reklamfilm för ölmärket Budweiser under 2009 års Superbowl. I reklamfilmen drevs det med filmstjärnor som ställer upp på reklam bara det inte visas i USA. I reklamfilmen ställer O’Brien upp om den bara visas i Sverige, och det skämtades om konsekvenserna.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]