Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
CAF-tillverkad spårvagn littera A36 i Agadepån på Lidingöbanan.
CAF-tillverkad spårvagn i Belgrad.
CAF-tillverkat tåg i Madrids tunnelbana.

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) är ett spanskt företag som tillverkar lok, tunnelbanevagnar, spårvagnar och andra spårgående fordon. Bland företagets kunder i Europa finns tunnelbanorna i Bryssel, Madrid och Rom samt Lissabons och Stockholms spårvägar. Men man har även kunder i USA och Indien. [1]

1917 grundades Compañía Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), som är det ursprungliga namnet på företaget. Bytet till det nuvarande namnet skedde 1971 då man gick samman med Material Móvil y Construcciones (MMC), ett företag man hade köpt 1954.

Den 23 november 2010 tillkännagav SL att man avser att köpa spårvagnar från CAF till spårvägarna i och runt Stockholm. Totalt gäller avtalet 121 vagnar, inklusive optioner och de första vagnarna ska levereras våren 2013. Det skedde också vid den tiden, och spårvagnen gavs beteckningen A35. En vagntyp kommer användas på hela nätet, både i och utanför innerstan. [2] Vagnarna avsågs gå i reguljär trafik från den 28 oktober 2013 på Tvärbanans Solnagren och på Nockebybanan men har vid ett flertal tillfällen tagits ur drift längre perioder på grund av problem med drivsystemet och rostangrepp.

I maj 2014 skrev länstrafikbolagens tåginköparbolag Transitio nya ramavtal med tre tågtillverkare, varav ett var CAF. Därmed kan CAF komma att leverera tåg till länstrafik på järnväg i Sverige under kommande år.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, 23 november 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ CAF om vilka kunder man har Arkiverad 29 november 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Pressmeddelande från SL om att de har tecknat avtal om att köpa vagnar från CAF Arkiverad 9 februari 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Transitio säkrar fordon för framtiden

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]