Coppa Bernocchi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logo Bernocchi, 1919, Legnano
Bernocchi Cup
Lokalt namn: Coppa Bernocchi (italienska)
Region: Lombardiet, Italien
Datum: mitten av augusti
Typ: Endagslopp
Historia
Första upplagan: 1919
Antal upplagor: 90 (sedan 2008)
Förste vinnare: Ruggero Ferrario, Italien
Senaste vinnare: Manuel Belletti, Italien
Flest segrar: Libero Ferrario, Italien

Danilo Napolitano, Italien

Antonio Bernocchi, Grundare och sponsor av Bernocchi Cup, Legnano, 1919

Bernocchi Cup är ett europeiskt cykellopp i Legnano, Italien för professionella tävlingscyklister. Tävlingen går av stapel i mitten av augusti. Sedan säsongen 2005 tillhör tävlingen UCI Europe Tour. På Bernocchi Cup har deltagit och ibland vunnit alla de största mästarna i cykelhistorien, inklusive Fausto Coppi Pierino Bestetti, Michele Gismondi, Gino Bartali.

Tävlingen startade 1919 och italienaren Ruggero Ferrario blev den första segraren av tävlingen. Namnet Coppa Bernocchi fick den efter den italienska entreprenören intom textilindustrin, Antonio Bernocchi. Tävlingen kördes från 1919 till och med 1924 för amatörer. Mellan 1953 och 1956 kördes loppet som ett tempolopp, men gick sedan tillbaka till den vanliga formen - ett linjelopp.

Italienaren Danilo Napolitano har rekordet i antal segrar i tävlingens historia, tre stycken. Han vann loppet 2005, 2006 och 2007.

Coppa Bernocchi är den sista tävlingen i Trittico Lombardo, som inkluderar tre lopp i Lombardiet som körs under tre dagar. Loppen är Tre Valli Varesine, Coppa Ugo Agostoni och Coppa Bernocchi.

Segrare[redigera | redigera wikitext]