Cordouan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cordouanfyren

Cordouanfyren (Phare de Cordouan) är belägen vid Girondeestuariet.

Cordouanfyren byggdes 1584 av Louis De Foix och Francois Beucher. Tornet är 64,8 meter högt och dess ljussken kan ses på över 30 kilometers avstånd.

Cordouan var den första fyr i världen som år 1823 försågs med en Fresnel-lins utvecklad av den franske fysikern och forskaren Augustin-Jean Fresnel.[1]

Ett kapell har byggts på första våningen och fyren har smyckats med färgade fönster. Kung Ludvig XIV av Frankrike tyckte så mycket om att tillbringa sin tid här att han lät inreda ett sovrum åt sig.

Fyren[redigera | redigera wikitext]

Cordouan är Frankrikes äldsta fyr som fortfarande är i bruk och guidar fartyg som passerar i natten. Det är även en populär turistdestination och då inte enbart för sin magnifika arkitektur utan för sina fina fiskemöjligheter och hundratals lågvattenpölar med räkor och krabba. Ostron växer vilt här och många tar med sig ostronknivar och äter direkt på stranden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Högselius, Per (16 april 2014). ”Uppfinningen som fick Frankrike att stråla”. Svenska Dagbladet: s. 6-7 Kulturdelen. https://www.svd.se/uppfinningen-som-fick-frankrike-att-strala. Läst 17 april 2014.