Corin Redgrave

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Corin Redgrave, född 16 juli 1939 i Marylebone, London, död 6 april 2010 i Tooting, Wandsworth, London, var en brittisk skådespelare och politisk aktivist. Han var son till Michael Redgrave och Rachel Kempson, bror till Vanessa Redgrave och Lynn Redgrave samt far till Jemma Redgrave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Redgrave gjorde en lång karriär på scenen med såväl komedi- som tragediroller inte minst i pjäser av William Shakespeare, Anton Tjechov, Noël Coward och Harold Pinter.

Han spelade biroller i filmer som I faderns namn och Fyra bröllop och en begravning och spelade Jolyon Forsyte d.ä. i Forsytesagan 2002.[1]

Redgrave diagnosticerades 2000 med prostatacancer och fick år 2005 en hjärtattack då han deltog i ett politiskt möte. År 2004 var han aktiv i ett försök att få Tony Blair åtalad för invasionen av Irak.

En kort tid före sin död uppträdde Redgrave i en pjäs för två skådespelare som baserade sig på texter av Dalton Trumbo.[2] Pjäsen hade premiär år 2009 och samma kväll som Redgrave fick höra att hans systerdotter Natasha Richardson hade omkommit i en olycka. Dalton Trumbo hade blivit svartlistad i Hollywood som kommunist och Corin Redgrave själv upplevde att han under en lång tid inte fick roller av BBC efter att han på 1970-talet profilerade sig i trotskistpartiet Workers' Revolutionary Party, för vilket parti han utan framgång kandiderade i parlamentsvalet i Storbritannien 1979.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]