Coriolanus (pjäs)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Coriolanus ur "First Folio"
"Venturia vid Coriolanus fötter" av Gaspare Landi.
"Coriolanus", Act V, Scene III. av James Caldwell, Gavin Hamilton.

Coriolanus (originaltitel: Coriolanus) (1607-08) är en pjäs av William Shakespeare. Pjäsen är en tragedi i fem akter baserad på den romerske soldaten Coriolanus liv enligt Plutarkos Vitae parallelae (i översättning av Thomas North).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Fältherren Coriolanus har fått sitt namn som en ärebetygelse efter att ha vunnit ett slag mot volskerna. Hans mor Volumnia övertygar honom om att kandidera som konsul, vilket Coriolanus motvilligt accepterar. Det bär honom emot att be om folkets stöd eftersom han anser att folket är alltför lättlett och benäget på egna fördelar. Men Coriolanus trots allt vinner en plats i senaten, varpå foltribunerna Brutus och Sicinius anstiftar ett uppror mot honom eftersom han är så högdragen och arrogant. Coriolanus reagerar med vrede och fördömer föraktfullt folkviljan och liknar den vid att "kråkorna skulle plocka örnarna". Det slutar med att Coriolanus blir bannlyst och förvisas från Rom, varpå han replikerar att det är han som bannlyser Rom. Coriolanus beger sig då till volskerna och skapar en allians med sin ärkefiende Aufidius för att hämnas och angripa Rom. När romarna får reda på detta sänder de ut en delegation för att blidka Coriolanus, men denne står på sig. Först när hans mor Volumnia och hustru Virgilia vädjar till honom, besinnar han sig. När volskerna får reda på hans svek mördar de honom.

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Den första dokumenterade uppsättningen av Coriolanus var en adaption som sattes upp 1682 på Drury Lane Theatre i London under ledning av Nahum Tate. 1754 spelade David Garrick originaltexten på samma teater.

Laurence Olivier spelade i pjäsen 1937 på Old Vic i London, liksom på Shakespeare Memorial Theatre i Stratford-upon-Avon 1959. 1971 spelade Royal National Theatre pjäsen på Old Vic i regi av Manfred Wekwerth och Joachim Tenschert med Anthony Hopkins i titelrollen.

Bertolt Brecht gjorde en adaption av pjäsen 1951-1953 som kom att bli oavslutad. Denna version spelades första gången 1962 på Schauspielhaus i Frankfurt am Main.

2013 sattes Shakespeares pjäs upp på Donmar Warehouse i London i regi av Jousie Rourke och med Tom Hiddleston i titelrollen. Föreställningen blev en stor succé och filmatiserades.

Uppsättningar i Sverige sedan år 1900[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Coriolanus, 20 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]