Cornish rex

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cornish rex
Nestori jouluna.png
Röd cornish rex.
Information
Vanliga smeknamn Rex, Cornish
Ursprungsland Storbritannien
Rasstandarder (externa länkar) SVERAK
Rexunited
Nordiska Rexringen
Övrigt Raskategori III och EMS-kod CRX enligt SVERAK.

Cornish rex är en kattras med lockig päls.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Det är en högbent katt med mycket slank, fast och muskulös kropp. Buklinjen önskas något uppdragen och ryggen lätt och elegant krökt. Benen är slanka och raka och tassarna små och ovala. Svansen är lång och smal. Helhetsintrycket är både elegant och kraftfullt och katten påminner svagt om en vinthund. Huvudet är medellångt och kilformat med strama rena linjer. I profil ska synas en rak linje från pannans mitt och ner till nosspegeln. Hakan är tydligt markerad. Ögonen är medelstora och mandelformade. De strama linjerna och den vakna blicken ger ett aristokratiskt uttryck. Öronen är påfallande stora, breda vid basen och högt placerade. När katten lystrar är de näst intill parallellt ställda.

Pälsen, som är rasens främsta kännetecken, saknar det yttersta pälslagret, täckhåren. Pälsen är lockig eller vågig, mycket kort och silkesmjuk. Framför allt på ryggen och sidorna bildar pälsen prydliga "tvättbrädesvågor". För att kattens eleganta linjer ska framhävas bör pälsen också ligga tätt intill kroppen.

Temperament och skötsel[redigera | redigera wikitext]

En Cornish rex är livlig, intelligent, nyfiken och mycket företagsam. Den deltar i hög grad i ägarens dagliga sysslor och utvecklar ofta ett mycket personligt förhållande till denne. Obekanta människor väcker vanligen ett vänligt men avmätt intresse. Den avskyr tvång och kan vara viljestark men är samtidigt mycket läraktig och lyhörd. Den är därför ändå lätt att lära att gå i koppel. Resor och nya miljöer brukar den klara bra. Cornish rex och kattrasen Devon rex anses vara mycket lika i temperamentet.

Rasen passar bäst som innekatt - den älskar värme och uppskattar inte vårt kyliga klimat. Dessutom håller den sig helst hos sin ägare. Pälsen är mycket lättskött. Till vardags fordras ingen pälsvård och katten fäller mycket sparsamt med hår. Cornish rex har stort behov av stimulans och om ägaren är borta mycket kan det därför vara bra att skaffa ytterligare en katt. I övrigt har den samma behov som andra katter. Rasen är sund och frisk och så vitt man vet fri från rasbundna ärftliga sjukdomar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasen kom till genom en mutation, liksom Devon rex, men mutationen som ger det korta och krulliga håret är en annan än devonmutationen och de två rasernas ansiktsutseende skiljer sig. Den första Cornish rex, Kallibunker föddes 1950 i Cornwall och är idag den vanligaste av rexraserna.

Allergi[redigera | redigera wikitext]

Det sägs ibland att Cornish rex är en allergivänlig kattras, och att allergiker tål dessa katter. Det är sant att en del allergiker tål Cornish rex och andra rexraser, men långt ifrån alla gör det.[källa behövs] För att få reda på om man själv tål just rexkatter bör man tillbringa tid med dem för att se hur man reagerar. Många uppfödare tillåter att man kommer hem till dem för att kolla om man tål rexrasen.

  • Ett tips för allergiker är då att ta med ett örngott som man gnider mot katternas päls och sedan sover med i 2 nätter, man utsätts då för en långvarig dos som ger ett säkrare resultat huruvida man tål rasen eller ej.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]