Cornsweets illusion

Från Wikipedia
Cornsweets illusion. Vänster sida av bilden ser ut att vara mörkare än den högra, fast de i själva verket har samma färgnyans.
Samma bild som ovan, men remsan i mitten är nu gömd. Vänster och höger sida ser nu att ha samma färg.

Cornsweets illusion, eller Craik-O'Brien-Cornsweets illusion, är en optisk illusion som har blivit namnad efter Tom Cornsweet på senare delen av 1960-talet,[1] men tidigare observationer hade också gjorts av Craik och O'Brien i ett liknande sammanhang.

I bilden till höger ser det ut som om bildhalvan till höger är något ljusare än den vänstra, när de i realiteten har precis samma färgton vilket kan ses om remsan i mitten täcks över.

Illusionen baseras på samma kända fenomen som sker exempelvis i Machs band, men skiljer sig på två viktiga punkter.

  • I Machs band ses bara effekten på områden som är nära kontrastytorna. I Cornsweets illusion påverkar en central placerad "skiljelinje" perceptionen totalt på båda omgivande sidor.
  • I Cornsweets illusion upplevs bilddelen närmast den ljusa delen av skiljekanten som ljusare och bilddelen som gränsar emot den mörka sidan av linjen ser mörkare ut, vilket är i motsats till vanliga kontrasteffekter.

En utförlig och slående demonstration av effekten, kan ses i artikeln av Purves, Lotto, och Nundy,[2] där presentationen sker med quasi-realistiska bilder av solida upplysta objekt.[3] Dessa författare ger en teleologisk förklaring på denna och liknande illusioner, i vilken vår visuella perception och vårt medvetande närmast reflexmässigt uppfattar en bild med hjälp av en individuell minnesbank skapad av tidigare erfarenheter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cornsweet T (1970) Visual Perception. New York: Academic Press.
  2. ^ Purves D., Lotto R.B., Nundy S. (2002) Why We See What We Do Arkiverad 30 mars 2009 hämtat från the Wayback Machine., American Scientist 90(3):236-243.
  3. ^ Quasi-realistisk bild Arkiverad 24 januari 2015 hämtat från the Wayback Machine., från Purves, Lotto, och Nundy (2002), som visar en urförlig presentation och förklaring av Cornsweets illusion.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Purves D, Shimpi A, Lotto RB (1999) An empirical explanation of the Cornsweet effect. J. Neurosci. 19:8542-8551.
  • Purves D, Lotto RB (2003) Why We See What We Do: An Empirical Theory of Vision. Sunderland, MA: Sinauer Associates.
  • Purves D, Lotto RB (2004) The Cornsweet effect. Encyclopedia of Neuroscience, 3rd edition Elsevier Science Publishing Co.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]