Makaikråka

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Corvus viriosus)
Makaikråka
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljKråkfåglar
Corvidae
SläkteCorvus
ArtMakaikråka
Corvus viriosus
Vetenskapligt namn
§ † C. viriosus
AuktorJames & Olson, 1991[1]

Makaikråka[2] (Corvus viriosus) är en förhistorisk utdöd fågel i familjen kråkfåglar inom ordningen tättingar som tidigare var endemisk för Hawaiiöarna. Den är endast känd från subfossila lämningar funna på Oahu och Molokai.

Fågeln var större än den överlevande hawaiikråkan och näbben var både längre och rakare. Näbbformen skilde sig också från den utdöda tjocknäbbade kråkan som också förekom på Oahu, vilket tyder på att de födosökte på olika sätt och i olika ekologiska nischer.

Fynden är gjorda i låglänta områden varför det är troligt att den var överlag en låglandsfågel snarare än en bergsfågel. Det är framför allt låglänta områden som förändrats kraftig sedan människan kom till ögruppen och det är också framför allt de låglänt levande arterna som har dött ut. Exakt när makaikråkan försvann är oklart, men den var redan utdöd när européerna kom till Hawaiiöarna.[3]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ James, Helen F., & Olson, Storrs L. (1991). Descriptions of thirty-two new species of birds from the Hawaiian Islands: Part II. Passeriformes.Ornithological Monographs 46. The American Ornithologists' Union, Washington D.C.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10
  3. ^ Hume, J. P.; Walters, M. (2012). Extinct Birds. London: A & C Black. sid. 116–117. ISBN 1-4081-5725-X