Coscorobasvan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coscorobasvan
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Coscoroba Swan (Coscoroba coscoroba) (15769721369).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningAndfåglar
Anseriformes
FamiljÄnder
Anatidae
UnderfamiljAnserinae
TribusSvanar
Cygnini
SläkteCoscoroba
Reichenbach, 1853
ArtCoscorobasvan
C. coscoroba
Vetenskapligt namn
§ Coscoroba coscoroba
Auktor(Molina, 1782)
Utbredning
South America Coscoroba.png
Hitta fler artiklar om fåglar med

Coscorobasvan[2] (Coscoroba coscoroba) är till storleken den minsta arten bland svanarna. Den placeras som ensam art i släktet Coscoroba.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Coscoroba coscoroba -Pineyro, Buenos Aires, Argentina-8.jpg

Trots att coscorobasvanen är minst bland svanarna är den en stor fågel med en medelvikt på 4,2 kilogram, normallängd på en meter och ett vingspann på mellan 1,50-1,60 meter.

Coscorobasvanen har vit fjäderdräkt förutom toppen på de sex yttersta handpennorna som är svarta som dock sällan är synliga när fågeln inte sträcker ut vingen. I flykten är dock dessa svarta vingspetsar diagnostiska för arten. Dess ben och näbb är röda och könen är lika. Till formen påminner den mer om gäss än om de andra svanarna och den saknar också den svarta ansiktsteckning som andra vita svanar uppvisar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i Sydamerika från södra Chile och centrala Argentina till Tierra del Fuego och Falklandsöarna. Den är en flyttfågel som om vintern flyger norrut till centrala Chile, norra Argentina, Uruguay och sydöstra spetsen av Brasilien.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den lever i träsk och laguner med mycket växtlighet där den främst lever av gräs och mindre vattenväxter, men även av musslor och sik. Honan ruvar äggen medan hanen vaktar ungarna efter kläckningen på ett aggressivt vis mot predatorer.

Status[redigera | redigera wikitext]

Den har ett stort utbredningsområde på cirka 2 500 000 kvadratkilometer och världspopulationen uppskattas till cirka 10.000-25.000 fåglar och arten anses inte vara hotad. Internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar den därför som livskraftig (LC).[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Coscoroba är ett lokalt chilenskt ljudhärmande namn på fågeln.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Coscoroba coscoroba Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  4. ^ Jobling, J. A. (2016). Key to Scientific Names in Ornithology. Ur del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.) (2016). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. Hämtad från www.hbw.com.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, cd-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]