Covilhã

Från Wikipedia
Covilhã
Stad
Utsikt mot centrum
Utsikt mot centrum
Flagga
Stadsvapen
Land Portugal Portugal
Underregion Cova da Beira
Distrikt Castelo Branco
Area 556,43 km²
Folkmängd 54 505 (2001)[1]
Befolkningstäthet 98 invånare/km²
Grundades (eller
fick stadsrättigheter)
Stadsbrev utfärdat av D. Sancho I 1186
Geonames 8010474
Gammal provins Beira Baixa
Skyddshelgon Jakob
Kommunal helgdag 20 oktober
Antal församlingar 31
Covilhã:s läge i Portugal
Covilhã:s läge i Portugal
Covilhã:s läge i Portugal
Webbplats: http://www.cm-covilha.pt
Covilhã

Covilhã (uttal: [kuvi'ʎɐ̃]) är en stad och kommun i Região do Centro i Portugal. Kommunen utgör en area på 555,6 km² och har totalt 53 501 invånare, fördelat på 31 församlingar. Den är belägen i Cova da Beiraregionen, i Distrito de Castelo Branco. Kommunens festdag är den 20 oktober varje år.

Covilhã ligger 300 kilometer nordöst om Lissabon, 100 kilometer öster om Coimbra och på botten av den högsta portugisiska bergskedjan Serra da Estrela. Ibland kallas staden "snö och garn-staden". Covilhãtornen mellan 450 och 800 meter över havet är också en sevärdhet i staden.

Klimatet är kallt på vintrarna och varmt på sommaren. Bergen erbjuder många äventyrssemestrar för turister som camping, vandring, bergsklättring och skidåkning.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Covilhã har ett allmänt universitet, Universidade da Beira Interior, som grundades 1979.

Transport[redigera | redigera wikitext]

De närmsta flygplatserna finns i Lissabon och Porto. Från dessa två städer kan Covilhã enkelt bli nådd med både tåg och bussar. Tåg- och busstationerna i Covilhã ligger inom gångavstånd från varandra (cirka tio minuter).

Covilhã ligger mindre än 300 kilometer från Lissabon och Porto, de två största städerna i Portugal, och 400 kilometer från den spanska huvudstaden Madrid. Flera internationella och nationella busslinjer går förbi Covilhã, så det är lätt att ta sig till staden från de flesta ställena. En resa till Lissabon tar cirka 3,5-4 timmar med tåg eller buss. Tågkompaniet CP - Caminhos de Ferro Portugueses erbjuder många typer av resor. Intercity-tåg (Intercidades) rekommenderas för att komma till Covilhã. Det finns också bilhyrningsföretag i staden.

Inne i staden går taxibilarna efter taxameter, men utanför stadsgränsen debiteras man per kilometer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]