Crash (2004)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om filmen från 2004. För filmen från 1996 i regi av David Cronenberg, se Crash (1996).
Crash
GenreDrama
Thriller
RegissörPaul Haggis
ProducentPaul Haggis
Mark R. Harris
Robert Moresco
Don Cheadle
Bob Yari
Cathy Schulman
ManusPaul Haggis
Robert Moresco
SynopsisPaul Haggis
SkådespelareSandra Bullock
Don Cheadle
Matt Dillon
Jennifer Esposito
Michael Peña
Brendan Fraser
Terrence Howard
Chris "Ludacris" Bridges
Thandie Newton
Ryan Phillippe
OriginalmusikMark Isham
FotografJ. Michael Muro
KlippningHughes Winborne
ProduktionsbolagYari Film Group
DEJ Productions
DistributionLionsgate (USA)
Pathé (Storbritannien)
Premiär
Speltid112 minuter
LandUSA USA
Tyskland Tyskland
SpråkEngelska
Persiska
Spanska
Mandarin
Koreanska
IMDb

Crash är en amerikansk dramafilm från 2004, skriven, producerad och regisserad av Paul Haggis. Filmen är en ensemblefilm och i rollistan finns bland andra Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Terrence Howard, Chris "Ludacris" Bridges, Thandie Newton, Michael Peña och Ryan Phillippe. Filmen mottog sex Oscarsnomineringar och vann tre för bästa film, bästa originalmanus och bästa klippning. Den nominerades också till nio BAFTA Awards och vann två.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Los Angeles är rasismen och det grova våldet aldrig långt borta. En grupp på 8-10 stadsbor kommer på olika sätt i kontakt med varandra under 24 timmar. De berörs alla av våld, rasism och fördomar samt de sociala spänningar som detta för med sig och separerar invånargrupper i staden.

En rik hemmafru tror att den latinamerikanske låssmeden Daniel är en kåkfarare och gängmedlem när han är i själva verket är en hårt arbetande pappa till en 5-åring och som flyttat till ett lugnt villaområde för att slippa våldet som ständigt var närvarande där de bodde tidigare. En svart kriminaldetektiv kallar sin älskarinna för mexikanska trots att hennes föräldrar är från Puerto Rico respektive El Salvador.

En persisk butiksägare skaffar sig en pistol för att kunna skydda sig från galningar och får en låssmed att byta ut låset, men tror han blir lurad när låssmeden råder honom att skaffa en helt ny dörr. Inbrottstjuvar vandaliserar butiken och butiksägaren åker hem till låssmeden för att göra upp. Svarta killar ser rädsla i vita människors ögon när de möts på gatan.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Crash hade egentligen premiär på Toronto Film Festival hösten 2004, men det var först i maj 2005 som filmen började gå på amerikanska biografer. I Sverige hade filmen premiär 9 september 2005. Filmen är Paul Haggis regissörsdebut, han skrev tidigare manuset till Clint Eastwoods Million Dollar Baby. Haggis hade en väldigt snål budget till sitt förfogande, endast sammanlagt 7 miljoner dollar. Filmen har dock spelat in minst 55 miljoner dollar. Vid Oscarsgalan 2006 var Crash nominerad i kategorierna "Bästa film", "Bästa originalmanus" och "Bästa filmredigering". Filmen vann överraskande priset i kategorin "Bästa film", i konkurrens med favorittippade Brokeback Mountain.

Filmen handlar om rasism, fördomar och sociala spänningar mellan olika minoritetsgrupper en kall vinterdag i Los Angeles. Filmen har ofta jämförts med Robert Altmans Short Cuts, Michael Manns Collateral och Paul Thomas Andersons Magnolia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]