Creative Commons

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Creative Commons logoptyp

Creative Commons (CC) är en ideell organisation som vill öka mängden av fria kulturella verk och öppet innehåll, bland annat genom att erbjuda upphovsmän lämpliga licenser för konstnärliga verk, texter, bilder, ljud med mera.

Creative Commons har utvecklat ett antal licenser, varav en del förbehåller upphovsmannen ensamrätt att skapa ändrade versioner eller att utnyttja verket kommersiellt, medan andra gör verket fritt i samma mening som fri programvara är fri. En del är copyleft-licenser. Alla licenserna ger allmänheten större rätt att återanvända, modifiera eller sprida verken än vad upphovsrätten i sig eller traditionella licenser ger.

Organisationen startades 2001 av den amerikanske juridikprofessorn Lawrence Lessig tillsammans med Hal Abelson och Eric Eldred och med stöd från Center for the Public Domain.

Historia[redigera | redigera wikitext]

GFDL-licensen är en äldre licens främst avsedd för dokumentation och manualer för datorprogram. Creative Commons-stiftelsen startades 2001 i USA och det första licensutkastet gjordes den 16 december 2002.

Creative Commons-licenser[redigera | redigera wikitext]

Licenserna skrevs ursprungligen med hänsyn till amerikansk lagstiftning. Sedermera har de gjorts om för att passa många andra jurisdiktioner[1].

Det finns följande varianter som kan kombineras på olika sätt:

Ikon Förkortning Namn Förklaring
  by Erkännande Tillåter andra att sprida materialet under förutsättning att upphovsmannen anges.
  nc Icke-kommersiell Får ej användas för kommersiella syften.
  nd Inga bearbetningar Verket får inte bearbetas.
  sa Dela lika Bearbetade versioner av materialet får endast spridas under samma licens.

Dessa så kallade licenselement kan kombineras till sex olika licenser ("nd" och "sa" kan till exempel inte användas tillsammans).

Icke-kommersiell[redigera | redigera wikitext]

Den icke-kommersiella klausulen inkluderas i flera CC-licenser, men den anses svår både definiera[2] och applicera.[3] I en undersökning utförd 2008 i USA tolkade vissa respondenter begreppet som antingen:[4]

 • "Om jag inte har något att vinna på det, då är det icke-kommersiellt"
 • "Om du har råd att betala för det, gör det; annars är det okej ändå" (shareware-filosofi)
 • "Det som vi anser ha ”äkta” utbildande syfte"

Flera bedömare anser att den betydelsen av ordet legala definitionen av ordet icke-kommersiell (i förhållande till upphovsrättslicenser) endast kan definieras av prejudicerande domar i relevanta domstolar. Få sådana rättsfall har ännu (2014) avgjorts.[5]

CC0 "No rights reserved"[redigera | redigera wikitext]

PD no rights reserved new.svg

Utöver de ovannämnda elementen finns det ett speciellt licensliknande kontrakt som kallas CC0 eller "No Rights Reserved"[6]. Licensen är avsedd att göra ett verk till allmän egendom (public domain eller motsvarande), också i jurisdiktioner där detta inte kan göras direkt. Vilken rättsverkan licensen har i olika länder är dock oklart.

Creative Commons uppger att CC0 låter forskare, pedagoger, konstnärer och andra upphovsmän och ägare av copyright- eller databas-skyddat innehåll att avstå dessa intressen i sina verk och därmed placera dem så fullständigt som möjligt i det offentliga rummet, så att andra kan fritt bygga på, förbättra och återanvända verk för alla ändamål utan begränsning under copyright eller databas lag.[7] Uppgiften gäller dock inte under till exempel svensk och finsk rätt, där man kan avstå från sina moraliska rättigheter för specifika ändamål, men inte generellt på det sätt som CC0 anger.

Externa länkar till licenserna[redigera | redigera wikitext]

Ikoner Kortform Betydelse Licenstext
  by Erkännande Version 3.0
    by-sa Erkännande, dela lika
(liknande, men inkompatibel med GPL)
Version 3.0
    by-nd Erkännande, inga bearbetningar Version 3.0
    by-nc Erkännande, icke kommersiell Version 3.0
      by-nc-sa Erkännande, icke kommersiell, dela lika Version 3.0
      by-nc-nd Erkännande, icke kommersiell, inga bearbetningar Version 3.0

Användningsområde[redigera | redigera wikitext]

GFDL kräver att hela licensmaterialet, minst två A4-sidor, medföljer materialet, vilket kan göra den otymplig för mindre texter eller enskilda bilder. En creative commons-licens kan då vara enklare.

Flera webbplatser använder sig nu av CC-licensiering. På fotowebbplatsen Flickr kan man som användare välja CC-licens när man laddar upp sina bilder och om man söker bilder på webbplatsen kan man exempelvis välja CC-licens om man är ute efter bilder som man exempelvis vill använda på en blogg eller liknande icke-kommersiell webbplats (under förutsättning att upphovsmannens namn anges). Musikwebbplatser som Jamendo, Magnatune, ccMixter, Podsafeaudio och Beatpick bygger nästan uteslutande på CC-licenser. Det gör det möjligt att därifrån hämta musik för icke-kommersiell användning, och ibland även för kommersiell användning, i filmer och på radiostationer på nätet. Texten i Wikipedia publiceras med licensen CC by-sa (erkännande-dela lika).

Internationella filialer[redigera | redigera wikitext]

Creative Commons har 2014 över 100 filialer runt om i världen som arbetar med att utveckla och främja användandet av CC licenser.[8]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den svenska filialen Creative Commons Sverige är en frivillig grupp som grundades 2004. Under 2005 inledde man ett samarbete med Göteborgs universitet för att översätta och anpassa licenserna för svensk lagstiftning. Arbetet leddes av Mathias Klang och Karl Jonsson och de svenska versionerna lanserades officiellt den första december 2005.[9] Gruppen leds sedan 2013 av Kristina Alexanderson och arbetar främst med att informera om och uppdatera de svenskanpassade CC-licenserna.[10]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Creative commons på olika språk
 2. ^ "Defining Noncommercial report published". creativecommons.org. Läst 18 juni 2015. (engelska)
 3. ^ "The Case for Free Use: Reasons Not to Use a Creative Commons -NC License". freedomdefined.org. Läst 18 juni 2015. (engelska)
 4. ^ ”Defining "Noncommercial"” 2009, s. 34
 5. ^ "What does non-commercial mean?". oerafrica.org. Läst 18 juni 2015. (engelska)
 6. ^ ”About CC0 — "No Rights Reserved"”. http://creativecommons.org/about/cc0. Läst 17 april 2013. 
 7. ^ Creative Commons Om CC0, accessdatum 22 september 2013.
 8. ^ ”CC Affiliate Network - CC Wiki”. https://wiki.creativecommons.org/CC_Affiliate_Network. Läst 19 september 2014. 
 9. ^ Pressmeddelande Arkiverad 3 november 2011 hämtat från the Wayback Machine.
 10. ^ ”OM - Creative Commons Sverige”. http://www.creativecommons.se/om-cc/. Läst 19 september 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]