Credo (studentorganisation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Credo
Credos Fjällgård Transtrand i mars 2012
Grundad1920-talet
TypKristen studentorganisation
Officiella språkSvenska

Credo - Sveriges evangeliska student- och gymnasiströrelse, i dagligt tal Credo, är en rikstäckande kristen student- och elevrörelse.

Kyrkan vid Credos Fjällgård, Gammelsätersfjällets fjällkyrka

Credo grundades som den svenska delen av ett nordisk kristet studentmöte i början av 1920-talet, och skriver därmed in sig som en del av studentinternationalismen. Från att ha varit en samordningsgrupp för nordiska möten ombildades föreningen 1938 under namnet Sveriges evangeliska student- och gymnasiströrelse, SESG. Organisationen beskrev sig som att stå på biblisk grund och har fortsatt i den traditionen. En utveckling i en ekumenisk riktning har gjort att elever och studenter från flera av de i Sverige närvarande kristna traditionerna samlats i rörelsen, som dock fortfarande står rotad i en evangelisk-luthersk tradition.

Sedan 1997 verkar Credo under sitt nya namn, fortfarande med visionen "att göra Jesus Kristus känd, trodd, lydd och älskad bland skolungdomar och studenter". Idag bedrivs arbetet främst genom skolgrupper på gymnasieskolor och studentföreningar på många av landets universitet och högskolor.

Läger, speciellt i samband med nyår och sportlov, har alltid varit en viktig del av verksamheten och det arrangeras både läger för skolungdomar och för universitetsstudenter.

1992 grundades Credoakademin[1] som är en 1-årig heltidsutbildning med apologetisk inriktning, den upphörde 2016 och ombildades till Centrum för kristen apologetik.[2]

Internationellt samarbetar Credo med International Fellowship of Evangelical Students, IFES[3]som samlar nationella studentrörelser i över 130 länder.

Credos Fjällgård[redigera | redigera wikitext]

Gården ligger högt nära kalfjället i Hemfjällstangen i Sälenfjällen i landskapet Dalarna. Den utnyttjas främst till lägerverksamhet för konfirmandläger och för skidläger, grupper och församlingar. Det finns 58 sängplatser. Gården har en egen kyrka, Gammelsätersfjällets fjällkyrka. Kyrkan byggdes 1975 och rymmer ca 100 personer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ CredoAkademin
  2. ^ Jonas Adolfsson (28 april 2016). ”Credoakademin byter skepnad: ”Stort steg””. Världen idag. http://www.varldenidag.se/nyheter/credoakademin-byter-skepnad-stort-steg/Bbbpdy!0HsP2ewQF5qoGoa@ezYkw/. Läst 16 oktober 2016. 
  3. ^ http://www.ifesworld.org

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]